Belföld

Hajnalban távozik a vihar

A főváros több részén fordult elő 90 kilométer/órás sebességű széllökés a vihar alatt, a zivatar vasárnap hajnalban hagyja el az országot. Több áramkimaradás volt. A tűzoltókat 500 helyszínre riasztották. Videó!

Szabolcs-Szatmár Megyét még nem érte a hidegfront, de vasárnap hajnalra biztosan elhagyja az országot- mondták el az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az FN-nek nem sokkal este kilenc előtt. Különböző modellszámítások vannak, de valószínűleg 3-4 óra tájban már távozik kelet felé a vihar.

Egy nagyobb és több kisebb áramkimaradás volt a Budapesten a városon átvonuló vihar miatt. A XIII. kerületben kettős villám csapott be egy 120 kw-os távvezetékbe, ez 30 perces üzemzavart okozott délután öt óra körül tízezernyi lakásban.
Több, kisebb, de jelentős áramkimaradás volt még a Duna pesti oldalán, Pest megye budai oldalán pedig két jelentékenyebb üzemzavar volt – mondta el Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek Zrt. szóvivője. A hibák elhárítása még folyamatban van.

A főváros több részén fordult elő 90 kilométer/órás sebességű széllökés (Fotó: MTI)

A főváros több részén fordult elő 90 kilométer/órás sebességű széllökés (Fotó: MTI)

Egy tűzoltó is megsérült

Csaknem ötszáz bejelentés érkezett szombaton délután hat óráig a tűzoltóságokhoz a vihar miatt. A legtöbb feladatot a kidőlt fák és az épületkárok adják a tűzoltóknak, 383 fakidőléshez és 66 épületkárhoz riasztották őket, a legtöbb bejelentést Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten regisztrálták.

Ajkán mintegy húsz épületben keletkezett kár, Budapesten eddig 65 faeltávolításhoz kellett vonulni és 5 helyen kellet vizet szivattyúzni. Pest megyében a 4-es számú főúton Monorierdőnél több kilométeres kocsisor alakult ki, mert fák dőltek az útra, itt a tűzoltók jelenleg is dolgoznak – mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Két személy sérült meg könnyebben a viharok miatt, közülük az egyik egy tűzoltó, ő műszaki mentés közben sérült meg.

Több villamos, busz és troli vonalán is fennakadást okozott a vihar Budapesten szombaton. A 14-es és 61-es villamos vonalán egy-egy szakaszon buszokkal kell pótolni a villamosokat. Fennakadások vannak a ráckevei HÉV vonalán is, de a 72-es 73-as, 74-es, 75-ös, és 79-es troli helyett is autóbuszok közlekednek. Egyes buszvonalakon is gondokat okozott az eső; a 30A, a 35-ös, a 68-as, a 71-es, a 102-es, a 112-es, a 148-as, a 151-es, és a 168E járat is terelőúton jár – mondta el Herczog Zoltán, a BKV fődiszpécsere.

Pestszentlőrincen 109 kilométer/órás erejű szelet is regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Duna-Tisza-közén lévő egyes állomásokon pedig 110 kilométer/órás szélrohamokat mértek – közölte Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus szombaton. Jelenleg a zivatarrendszer a Duna-Tisza-közén helyezkedik el, és Pest megye és Bács-Kiskun-megye vonalában halad tovább keletre.

100 km/órás szél fújt

A zivatarok hevesebb része fél-egy órát tart egy-egy régióban, mögötte a Dunántúlon előfordulnak még záporesők, zivatarok, a front mögötti észak-nyugatira forduló szelet 60-80 kilométer/órás széllökések kísérik – tette még hozzá.

Fonyódon 104 kilométer/órás széllökést, Balatonfüreden pedig 90 kilométer/órás széllökést mért a meteorológiai szolgálat, egyes településekről pedig jégesőt, s mintegy három centiméter átmérőjű jégdarabokat jelentettek.

Feloldották a reptérzárat

Szombat délután a ferihegyi repülőtér ismét működik. A reptérzárat korábban a vihar miatt rendeltek el, és emiatt fél órán keresztül nem fogadott és nem indított gépeket a légikikötő – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője. A zár és a légtér zsúfoltsága miatt kisebb fennakadásokra, várakozásra kell számítani.
A zár a Malév bukaresti járatát is érintette, amely végül a bécsi repülőtéren szállt le.

Az európai időjárási vészjelző rendszerben a sárga szín potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros fokozat pedig veszélyt jelez. Narancssárga riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.


Szilva nagyságú jégeső esik Ajkán (Fotó: MTI)

Szilva nagyságú jégeső esett Ajkán (Fotó: MTI)

Bővebben az FN időjárás oldalán >>

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki a viharok miatt. Eszerint nyugat felől erős hidegfront vonul át felettünk, amely késő estére keleten is véget vet a hőségnek.

Nyugat, délnyugat felől egyre többfelé várható zivatarok kialakulása. A délutáni órákra várhatóan az ország középső részére, az esti órákra az ország keleti részére ér el a zivatarrendszer.

Zivatarokat 60-90 km/h-s széllökések, felhőszakadás (20-30 mm feletti csapadékmennyiség), illetve jégeső kíséri. Több helyen fordulhat elő heves zivatar, amelyhez 90-100 km/h feletti szélrohamok, nagyméretű jég, illetve lokálisan heves felhőszakadás (50 mm feletti csapadékmennyiség) társulhat.
Az ország északnyugati részén, valamint az Északi-középhegység térségében nagyobb területen is lehullhat 20-30 mm feletti csapadék.

A front mögött az északnyugatira forduló szelet viharos (60-85 km/h) lökések kísérik zivatartól függetlenül is. Vasárnap az ország középső részének északi felén még előfordulhat 60-65 km/h-s széllökés.

Napközben a figyelmeztető előrejelzés az aktuális helyzetnek megfelelően bármikor változhat.

Az ország északnyugati részén, valamint az Északi-középhegység térségében nagyobb területen is lehullhat 20-30 mm feletti csapadék. A front mögött az északnyugatira forduló szelet viharos (60-85 km/h) lökések kísérik zivatartól függetlenül is. Vasárnap az ország középső részének északi felén még előfordulhat 60-65 km/h-s széllökés.

Vesztegelnek a vonatok a déli parton

Kilenc vonat vesztegel a Balatonszárszó-Szántód-Köröshegy között. A viharos időjárás miatt leszakadt 12 óra 20 perckor a felsővezeték, mert rádőlt egy nagy fa, és így két oszlop is megsérült. A tervek szerint szerint másfél-két órát vesz igénybe a pálya felszabadítása, ezt követően dízelmozdonyokkal vontatják majd a jelenleg veszteglő a szerelvényeket – hangsúlyozta Peiper Károly sajtóügyeletes, hozzátéve: a végleges helyreállítást délután 5 órára ígérik a szakemberek, akkora állhat helyre a közlekedés.

A következő napokban zömmel napos, száraz idő várható, eleinte átlag körüli hőmérséklettel, majd a hét második felében ismét kánikulára van kilátás. Szerdán még csak néhol, csütörtökön már elszórtan lehet újabb zápor, zivatar. A légmozgás az időszak első felében lesz számottevő.

Lesznek nagy viharok, de ez is relatív

Pénteken több helyen lehetett hallani, hogy az év, az évtized viharai érkeznek szombaton. Nagy viharokra kell készülnünk, de relatív, hogy mit nevezünk a legnagyobbnak – mondta el korábban az FN-nek Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Az elmúlt napok erős felmelegedése fokozhatja a zivatarok intenzitását, de inkább foltokban kell heves viharokra számítanunk.

Elképzelhető, hogy egy-egy területen semmit nem tapasztalnak, míg máshol valóban úgy érzik, hogy leszakadt az ég. Az is nézőpont kérdése, hogy mit nevezünk az év viharának: az a gazda, akinek hetekkel ezelőtt elvitte a termését a jég, feltehetően nem fog most meghatódni egy kiadós esőtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik