Belföld

Riadalmat okozott az új influenza Spanyolországban

Riadalmat vált ki Spanyolországban, hogy meghalt egy új influenzás fiatal nő, aki megbetegedése előtt teljesen egészséges volt - mondta pénteken az ország egészségügyi minisztere.

Az új influenza legsúlyosabb spanyolországi eseteiben eddig a H1N1 jelű vírustól olyan emberek betegedtek meg, akiknek korábban is voltak egészségügyi problémáik, főleg légútiak – mondta Trinidad Jimenez.

Az új influenza legújabb spanyolországi áldozata, egy 33 éves nigériai nő azonban teljesen egészséges volt korábban. Igaz, hogy így volt ez a betegség halálos áldozatainak mintegy felénél is a világ minden országát egybevetve. A nő csütörtökön halt meg egy Palma de Mallorca-i kórházban, ahová vasárnap szállították be.

Egy másik halálos áldozata is volt a betegségnek csütörtökön Spanyolországban, egy krónikus tüdőbetegségben szenvedő, 71 éves férfi, aki Madridban hunyt el. Velük négyre emelkedett a H1N1 spanyolországi halálos áldozatainak száma. Megerősítetten 1222 ember betegedett meg az új influenzában az országban.

Soha nem látott sebességgel

Más járványokhoz viszonyítva soha nem látott sebességgel terjed világszerte az új influenza – közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely beszüntette az járvány alakulásával kapcsolatos adatok közlését.

“A 2009. évi A(H1N1) vírus nemzetközi szinten példátlanul gyorsan terjed” – figyelmeztet a WHO. Az ENSZ szakosított szervezete szerint a múltbeli világjárványok esetében több mint fél év kellett ahhoz, hogy a vírus olyan szinten fertőzzön, mint most hat hét alatt.

A betegek többségénél azonban jóindulatúak a tünetek, és rendszerint gyógyszer nélkül is felépülnek – áll a WHO honlapján olvasható közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik