Belföld

Új vírus: hét francia diák betegedett meg

Egy dél-franciaországi középiskolában, Toulouse közelében hét diákot fertőzött meg az új típusú influenzavírus - közölték vasárnap a hatóságok. Kanadában pedig már hatra emelkedett a halálos áldozatok száma.

“A helyzet sajátossága, hogy ezek az esetek nem kötődnek utazáshoz. A vírus jelen van Franciaországban” – mondta Anne-Gae:lle Baudouin-Clerc, Haute-Garonne megye prefektusának hivatalvezetője.

A hét középiskolást vasárnap még kórházban ápolták, de az állapotuk nem ad okot aggodalomra. Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter pénteken közölte, hogy április vége óta 80 biztos A(H1N1) fertőzést regisztráltak Franciaországban, 68 esetben utazók, 12 esetben pedig “külföldről érkezőkkel nagyon szoros kapcsolatban állók” fertőződtek meg.

A toulouse-i fertőzöttek az elsők, akiknek betegsége nem hozható összefüggésbe külföldi utazással. “Emiatt a járvány miatt nem kell jobban aggódnunk, mint az általunk ismert szezonális járványok miatt” – mondta Bruno Marchou, a toulouse-i Purpan kórház orvosa.

A középiskolát elővigyázatossági okokból szerdáig bezárták, a tanulók családtagjait megvizsgálják – közölte a prefektúra.

Kanadában vasárnap hatra emelkedett az új típusú vírusfertőzés halálos áldozatainak száma. Alain Poirier, a québeci kormány egészségügyi illetékese elmondta, hogy a hatodik áldozat egy ötvenes éveiben járó nő, aki krónikus betegségben szenvedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik