Belföld

Nem eladó a vízkincs

Nincs napirenden sem a víz-, sem pedig az erdővagyon privatizációja - áll a Pénzügyminisztérium lapunknak eljuttatott közleményében.

A kormány, a Pénzügyminisztérium már több alkalommal cáfolta az esetleges privatizációs előkészületekkel kapcsolatos híreket.

Mivel a kétkedőket ezek a cáfolatok nem győzték meg, ezért Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő önálló indítványt nyújtott be az Országgyűlésnek a vagyontörvény módosítására, azért, hogy biztosítsa az öt magyarországi regionális vízmű tartós állami tulajdonban történő tartását. Az állami erdőtársaságok egyébként már jelenleg is szerepelnek a vagyontörvény mellékletében.

A kormány – részben, hogy meggyőzze a kétkedőket, részben pedig mert nincs más szándéka – május 27-i ülésén, amikor tárgyalta Fónagy János javaslatát, úgy döntött: nem ellenzi azt, sőt, támogathatónak tartja.

A javaslat parlamenti elfogadásával az öt regionális vízközmű társaság is felkerülhet a tartós állami tulajdonban lévő társaságok listájára.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, amely a vagyontörvény szerint a legfőbb döntéshozó az állami vagyonnal történő gazdálkodási ügyekben, sem a vízvagyon, az azt kezelő víziközművek, sem pedig az erdővagyon privatizációjáról, annak előkészítéséről előterjesztést nem tárgyalt, döntést nem hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik