Belföld

Megtámadják a bankokat a német diákok

Az oktatási rendszer reformjáért, az oktatás javításáért kezdtek országos akciót hétfőn németországi egyetemisták. Az ötnapos megmozdulás során több mint 80 városban terveznek különböző tiltakozó megmozdulásokat, köztük sztrájkokat, tüntetéseket, továbbá a bankok, illetve pénzintézetek ellen jelképes „támadásokat".

A „Támadás a bankok ellen” elnevezésű akciósorozat mottója: „Pénzt az oktatásra, a bankok támogatása helyett”. „Senkit nem akarunk bántani, és pénzt sem akarunk lopni. De úgy véljük, csakis a polgári engedetlenséggel tudjuk alátámasztani követeléseinket” – közölte a megmozdulás nyitányakor az egyik szervező. A követelések között szerepel egyebek között a tandíj eltörlése, több oktatási férőhely létesítése, több tanár alkalmazása, illetve kisebb osztályok létrehozása, valamint az iskolák jobb műszaki felszereltségének biztosítása.

A diákmegmozdulást támogatásukról biztosították a nagy német szakszervezeti szövetségek, amelyek a hét közepére szolidaritási akciót szerveznek. Ugyancsak kiállt a tiltakozó akció mellett több, a tanárokat tömörítő szervezet, valamint szülői közösség is.

A szervezők arra számítanak, hogy az országos megmozdulás különböző akcióiban összesen mintegy 200 ezren vesznek részt. A diákok a bankok elleni „támadások” mellett az egyetemek „megszállását” tervezik, s különböző sztrájkokkal igyekeznek megzavarni az oktatást.

Szakértők szerint hasonló méretű országos diákmegmozdulásra az elmúlt években nem került sor. Maguk a hatóságok is elismerték, hogy néhány követelés jogos, így például a kisebb osztályokat, illetve több tanár biztosítását célzó követelés. Ami a tandíjat illeti, ennek rendszere Németországban tartományonként különböző. Általánosságban van tandíj a konzervatív vezetésű tartományokban, de eltörölték azokban, amelyekben a szociáldemokraták kormányoznak. Annak összege egyébként szemeszterenként mintegy 500 eurót tesz ki, a tiltakozók szerint azonban aligha járult hozzá az oktatás minőségének javításához.

A diákok kifogásolják, hogy miközben a kormány egyik legfontosabb célkitűzéseként az „oktatás köztársaságáról” beszél, a költségvetésből valójában rendkívül keveset fordít oktatási célokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik