Belföld

A táboroztatást nem szabályozza törvény

Közel 1,4 millió diáknak ér véget a 2008/2009-es tanév és kezdődik meg a közel két és fél hónapos vakáció. Az idén is számtalan tábor, színes programok ígérnek kikapcsolódást, ugyanakkor a válság miatt valószínűleg kevesebb szülő engedheti meg, hogy gyermekét táborba küldje. Törvényi szabályozás a táboroztatásra gyakorlatilag nincs.

Az idén hivatalosan június 15-én zárul a tanév a közoktatási törvény értelmében. Mint az FN korábban megírta, nem kőbe vésett a hétfői tanévzárás, de a legtöbb iskola mégsem hozta előre péntekre a vakáció kezdetét. Az oktatási tárcának nincs információja arról, hogy június 15-ét hány nevelési-oktatási intézmény szervezi meg úgynevezett tanítás nélküli munkanapként. A minisztérium adatai szerint nappali rendszerű képzésben az általános iskolákban 788 639, szakiskolákban 123 865, speciális szakiskolákban 9785, gimnáziumokban 203 602, szakközépiskolákban pedig 236 518 diák számára ér véget a tanév.

Nagyiknál vakációznak

Sárvári István, a Táboroztatók Országos Egyesületének (TOE) elnöke az MTI-nek elmondta: eddig bármilyen rossz helyzetben voltak a családok, arra mindig összegyűjtötték a pénzt, hogy a gyermeküket adott esetben el tudják küldeni nyári táborokba. Most arra számítanak, hogy a gazdasági válság miatt egyre kevesebb gyermek jut majd el táborokba, inkább a nagyszülőkhöz küldik a vakáció idejére. Egyre kevésbé tudják az önkormányzatok is támogatni a táboroztatást – jegyezte meg. A TOE elnöke reálisnak nevezte, hogy a táborok mintegy 10-15 százalékkal drágulnak majd, ennek egyik oka a júliusi 5 százalékos áfa-emelkedés.

A legnépszerűbbek évek óta a számítógépes és nyelvi táborok, valamint a sport- és lovas táborok. Keresettek ugyanakkor a napközis táborok is. A bentlakásos táborok általában 7-12 naposak, a napközis táborok pedig 5 napra kínálnak elfoglaltságot a vakáció idejére. Áruk programtól függően igen változatos lehet, a napközis táborok 10-15 ezer forint körül mozognak, míg a bentlakásos táborok általában 35-40 ezer forinttól indulnak.

Érdemes a táborszervezőkkel találkozni

Táborozni leginkább a 10-15 évesek, az általános iskola felső tagozatosai mennek, a fiatalabbak pedig a napközis táborokban töltik ilyenkor szabadidejüket. Sárvári István azt tanácsolta a szülőknek, hogy mindig körültekintően válasszanak szabadidős programot gyermeküknek, érdeklődjenek, mióta szervezik az adott tábort, és ha lehetőségük van, találkozzanak a szervezőkkel is. A problémák leginkább a tisztálkodási lehetőségekkel, a szállással vagy az étkezéssel, a nem megfelelő ételadagokkal kapcsolatban szoktak felvetődni. Panasz még a “fűt-fát” ígérő táborokról szokott érkezni, ahol az előre jelzett programoknak töredéke sem valósul meg.

Törvényi szabályozás a táboroztatásra gyakorlatilag nincs, a szállásadónak kell engedéllyel rendelkeznie, s az ÁNTSZ-nél be kell jelenteni a táboroztatást. Szabály még, hogy 300 fő felett kötelező tábori orvost alkalmazni.

A 2009/2010-es tanév szeptember 1-én kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik