Belföld

Itt az új világjárvány

Világjárvánnyá nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új influenzát, de pánikra nincs ok a tagállamoknak elküldött közlemény szerint. Magyarországon az ÁNTSZ szerint nincs közvetlen járványveszély, de a gyakori szappanos kézmosás azért ajánlott.

A legmagasabb, hatos szintre emelik az új influenzával kapcsolatos készültség szintjét. A WHO áttér az eddigi eseti reagálásokról a hosszú távú válaszadásra – közölte Margaret Chan, a WHO igazgatója a tagállamok képviselőivel.

A hatos fokozat kihirdetése még nem jelenti okvetlenül azt, hogy a betegség minden országban előfordul. Az Egészségügyi Világszervezet e lépése után is minden államnak magának kell felmérnie és besorolnia érintettségének mértékét. 41 éve nem volt példa globális influenzajárványra.

Nincs közvetlen veszély

Magyarországon továbbra sincs közvetlen járványveszély – olvasható az ÁNTSZ FN-hez eljuttatott közleményében.

Influenza (H1N1) megbetegedést eddig négy esetben igazolt az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ felső légúti víruslaboratóriuma. A legfontosabb teendő a továbbiakban is az, hogy amennyiben valaki magas láz, köhögés, torokfájás, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, hányinger tüneteit észleli magán, maradjon otthon és vegye fel a kapcsolatot a háziorvosával vagy a gyermekorvossal, hiszen az orvos dönt a megfelelő kezelésről és az esetleges kórházi beutalásról.

Az általános higiénés szabályok betartása és betartatása – gyakori meleg vizes, szappanos kézmosás, eldobható zsebkendőbe köhögés, tüsszögés, gyakori szellőztetés – fokozottan ajánlott – tanácsolja az ÁNTSZ.

A 6-os riasztási fokozattal összefüggésben az ÁNTSZ ingyenesen hívható zöld számán (06/80- 204-217) hétköznap 8.00-16.00 óra, munkaszüneti napokon 9.00-13.00 óra között a járványügyi szakemberek válaszolnak a lakosság kérdéseire.

A jövő hét folyamán az ÁNTSZ lakossági tájékoztató kiadványt juttat el az orvosi rendelőkbe, iskolai és óvodai védőnőkhöz.

Nem lesznek új intézkedések

Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint egyelőre nem szükséges újabb intézkedés bevezetése Magyarországon amiatt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új influenzát.

A szükséges intézkedések végrehajtása már folyamatban van, tehát “semmiféle újabb intézkedésre jelen pillanatban nincsen szükség” – mondta Székely.

Székely Tamás hangsúlyozta, nem kell lezárni a határokat, nem kell korlátozni az utasforgalmat. Elmondta azt is, hogy a Ferihegyi repülőtéren kedden leszerelt hőkamerákat nem kell visszahelyezni. Amíg szórványos esetek voltak a világban, addig indokolt volt a fenntartásuk. Ma már azonban ez nem indokolt, többi között azért, mert kiderült, hogy ezekkel az eszközökkel nem lehet távol tartani az országtól ezt a betegséget – mutatott rá Székely Tamás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik