Belföld

Az örömujjongás és a könny éjszakája

Örömujjongás és „királynőzés” a Jobbiknál, Himnusz a Fidesznél, visszafogott öröm az MDF-nél, gyászos hangulat az SZDSZ-nél, kimért nyilatkozatok az MSZP-nél – így telt az EP-választások éjszakája. Tekintse meg képes-videós összefoglalónkat!

Fidesz-KDNP: történelmi vereséget szenvedett az MSZP

A Fidesz a Szent István téri SAS centernél tartotta szavazatváró rendezvényét. 19 óra előtt csak pár ember lézengett, az Erzsébet térnél rendőrök biztosították a rendezvényt. 21.30 körül kezdtek gyűlni az emberek akiknek mintegy negyede turista volt, akiket a Hot Jazz Band zenéje csalogatott a térre.

A Fidesz elsöprő győzelme után (a párt 56 százalékot, és ezzel 14 helyet szerzett) Navracsics Tibor, a párt frakcióvezetője azt mondta, hogy szeptember-október környékén új választások lehetnek, hiszen a kormánypártnak észre kell vennie, hogy nincs támogatottsága. Rogán Antal büszke arra, hogy az ő választó kerületében (amely kerület az eredményváró programoknak is otthont adott) 50 százalék fölött alakult a részvétel.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a választási eredményt értékelve elmondta: 56 százalékos összefogást mutattak az emberek, egyszerre szólaltak meg, jelezve Magyarország más világot akar. Úgy látja a választási eredményekből, hogy Magyarország polgárai döntöttek: talpra akarnak állni, és azt követelik a szocialista párttól: vonják le a következményeket és ne álljanak a változás útjába. „Ennek a győzelemnek az erejével fogjuk megváltoztatni Magyarországot” – zárta beszédét a Fidesz elnöke.

A Szent István téren összegyűlt Fidesz szimpatizánsok nagy üdvrivalgással fogadták, amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy Európa-rekordot ért el a párt az 56,37 százalékos eredménnyel. Ugyancsak ujjongás fogadta azt a bejelentést, hogy az SZDSZ nagyot bukott az EP-választáson. Az emberek füttykoncerttel fogadták, amikor a kivetítőn Bokros Lajos, majd Lendvai Ildikó jelent meg.

Tekintse meg képgalériánkat a választások éjszakájáról!

Tekintse meg képgalériánkat a választások éjszakájáról!

Az MSZP történelmi vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson, egy 17 százalékos támogatottsággal rendelkező párt nem vezetheti tovább az országot – közölte Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke. A politikus szerint az MSZP megszerzett négy mandátuma mutatja, hogy a korábbi nagypárti státusból átcsúszott kispárti státusba.

A 14 mandátumot “nagyon komoly” eredménynek nevezte Schmitt Pál, a Fidesz listavezetője is, hangsúlyozva, hogy nagy riválisuk, az MSZP öt mandátummal kevesebbet szerzett, mint öt évvel ezelőtt.

Ezüstéremre hajt a Jobbik

Nem várt eredménnyel ünnepelt a Jobbik vasárnap este. A nemzeti radikálisok szerint már rég nem egy a tábor, de azért a legjobban az SZDSZ kiütésének örültek.

Eufórikus hangulatba fordult a Jobbik-szimpatizánsok estéje. A budapesti Kongresszusi Központba kényszerült – a korábbi helyszín tulajdonosai visszamondták a szerződést – nemzeti radikálisok urnazáráskor még két hellyel is elégedettek lettek volna, igaz volt, aki már akkor arról beszélt, hogy még az MSZP legyőzése sem lehetetlen.

Bár a szervezők azt ígérték, hogy az eredményváró helyszínen többségében csak a pártvezetés lesz jelen, az est végére megtelt a hely örömittas, Jobbik-kitűzős nyugdíjasokkal és számos Magyar Gárda-taggal, akik amúgy a helyszínbiztosításban és a beléptetésben is segédkeztek.

Az alternatív szavazatszámlálásnak köszönhetően percről-percre felröppentek különféle eredmények, a három jobbikos mandátum is egyre szilárdabban kezdte tartani magáét, csak azt találgatták a jelenlévők, hogy a nemzeti oldal kitől vesz el képviselői helyet.

A választ az eredmények ismeretében a Jobbik pártelnöke Vona Gábor adta meg, aki szerint azzal, hogy a Jobbik véghezvitte „az elmúlt húsz év legnagyobb politikai teljesítményét”, bebizonyosodott, hogy „összeomlott az egy a tábor, egy a zászló stratégia”. A kampányközpont tévéjén megjelenő politikusokat vegyes érzelmekkel fogadta a Jobbik-tábor jelenlévő része, a legkárörvendőbb kacaj az SZDSZ eredményének szólt.

Vona szerint a Jobbik úgy ért el sikert az EP-választáson, mintha „palesztin parittyákkal küzdöttek volna izraeli harchelikopterek ellen”. A Jobbik pártelnöke egy – hangsúlyozottan nem dakota, hanem magyar – közmondást idézett, miszerint „három a magyar igazság” és egyúttal bejelentette a jobbikos körökbe már terjedő fogadalmat, hogy ilyen eredmény után hajlandóak az utcára menni az előrehozott választásokért.

A zárógondolatoknál a hallgatóság egy része skandálni kezdte, hogy „Ria, ria, Hungária!”, majd átváltottak királynőzésbe, ugyanis Morvai Krisztinához, a Jobbik újdonsült EP-képviselőjéhez került a mikrofon. Morvai rögtön ígéretet tett, hogy ez az eredmény segít megőrizni a magyar termőföldet, megvédeni a magyar piacokat és lesz, aki harcba száll a jogfosztott magyar munkavállalókért.

„Mi vagyunk többségben, a magunkfajták” – osztotta újra az erőviszonyokat a nemzeti radikálisok listavezetője, majd köszönetet mondott a segítőinek, a gárdának és a Jobbiknak a támogatásáért és segítségért. A gárdisták közben felsorakoztak a terem ajtajában és igyekeztek a többtucat ünnepelni vágyó szimpatizánst az épületen kívül tartani.

A szintén frissen megválasztott Balczó Zoltán arról beszélt, hogy a választási programjukat nem a választásra írta, hanem egyfajta szerződésként tekint rá, így lesz mit számon kérni az uniós munkáján.

MDF: öröm és aggodalom

Az MDF Szilágyi Erzsébet fasori székházában este tízig meglehetősen feszült volt a hangulat. Elvétve lehetett látni egy-egy szimpatizánst, a közönség nagyobbik részét újságírók adták. Herényi Károly az ötórai választási adatokat kommentálva elmondta, hogy szégyen mennyire kevesen vették a fáradságot, hogy az ország Európában betöltött szerepéről döntsenek.

A feszültség egyszerre szakadt le az MDF vezérkarról, akiknek üdvrivalgását az egy emelettel lejjebb dolgozó újságírók is hallották a tízórás eredmények beérkezése után. Dávid Ibolya félórával későbbi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az eredmények egyszerre töltik el örömmel és aggodalommal. Aggodalmának forrása a Jobbik teljesen váratlan majdnem tizenöt százalékos eredménye.

Ennek okaként a párt elnöke az MSZP és a Fidesz hisztérika-politikáját jelölte meg. Ugyanakkor kiemelte, hogy Magyarországon még mindig van szavazótábora a józan, felelősségteljes politikának az érzelmi politizálással szemben. Dávid Ibolya sérelmezte, hogy a közvélemény-kutatások most már sokadik alkalommal becsülték jócskán alá a konzervatív párt esélyeit, szinte manipulatív szándékot sejtetve.

Bokros Lajos az MDF Európa Parlamenti képviselője rövid beszédében a szakszerű, korszerű, modern konzervatív politika győzelméről beszélt. Az unióval kapcsolatban elmondta, hogy mindenkinek érdeke most Magyarország helyzetét megerősíteni a közös hazában, az Európai Unióban.

A XXI. század első évtizede Bokros szerint nem volt a mienk, ezért mindent el fog követni Brüsszelben azért, hogy a második már sikeres időszak legyen Magyarország életében.

MSZP: a Jobbikkal elveszett három hely

Az igazi veszteség nem az a négy hely, amit az MSZP szerzett, hanem az, hogy azzal, hogy a Jobbik 3 helyet kapott, elvész három helye a magyar képviseletnek – nyilatkozta lapunk kérdésére Göncz Kinga.

Azt tudjuk, hogy magukat demokratikusnak valló pártok nem működnek együtt szélsőséges pártokkal. Együttműködésre nem látok lehetőséget, mert amiket a Jobbik vall, az oly mértékben idegenek attól, amiket az ember gondol az Európai Unió, azokról az értékektől, amelyek az EU alapját képezik – fogalmazott Göncz Kinga.

A választási részvételi arányról elmondató, hogy általában maradtak otthon sokan, nemcsak az MSZP szavazói, hanem az előrejelzésekhez képest a Fidesznek is lényegesen kevesebb képviselője van. Úgy tűnik, hogy a Jobbik szavazói voltak azok, akik a vihar, az eső ellenére nem maradtak otthon.

Az MSZP-ben a közvélemény-kutatásoknak megfelelően pontosan ennyi helyre számítottak. Tudjuk, hogy még sokat kell dolgoznunk a választók visszaszerzéséért, ezt tesszük az új kormány megalakulása óta – fogalmazott Lendvai Ildikó.

Az eredmények újdonságot is hoztak: a Fidesz várható mandátumaiból a Jobbik többet hasított, mint ez várható volt. Ez tragikusnak, drámai figyelmeztetésnek tekinthető – véli a pártelnök. Három olyan képviselő megy Európába, akik nem az európai szellemet, hanem az Európa-ellenes radikalizmust képviseli. A Jobbik meglepően nagy támogatottsága egyik pártnak sem, jó sőt, az egész országnak sem jó. Le kell vonni a Fidesznek is a tanulságot is: a Fidesz 200 helyen kötött választási szövetséget a Jobbikkal és ezt máig sem vonta vissza. Túl sokáig hagyták lobogni rendezvényeiken az árpádsávos zászlót és most már az ő szavazataikat viszi el – mondta.

Az MSZP szerint a magyarországi részvétel Európában magasnak számít, de hazánkban ez az eredmény rendkívül alacsonynak mondható. Ennek oka lehet, hogy a választók nagy része nem tudta eldönteni, hogy kire szavazzon, a választók többsége vár, időt kér ahhoz, hogy dönthessen. Az egyik párt programját még nem látta (Fidesz), a másikra pedig még nem mert (MSZP) szavazni, nem biztos még a stabilizáló program eredményeiben.

Temetői hangulat az SZDSZ-nél

Az SZDSZ a Gizella utcai székházában tartotta az eredményváró rendezvényét. Az udvaron sátrak, borpult, flekken és saslik várta a szimpatizánsokat, akik igen csekély számban jelentek meg. A szavazóurnák zárásakor a helyszínen az újságírókon kívül csak a szervezők és mintegy tucatnyi szimpatizáns tartózkodott.

A politikusok közül Horn Gábor jelent meg először, aki az FN-nek megfelelőnek nevezte a részvételi arányt, de sem az exit poll eredményeket, sem az elemzői várakozásokat nem kívánta kommentálni. „Az SZDSZ nehéz korszakon van túl, korai lenne még arról beszélni, hogy a liberálisok valóban a harmadik erőt képviselik-e Magyarországon” – nyilatkozta lapunknak. Az esetleges gyenge szereplés következményeiről az értékelés után a pártelnök feladata dönteni – hangsúlyozta.

A párt politikusai este 8-9 óra között érkeztek a székházba, ahol komor, fagyos volt a hangulat. A média képviselőin kívül alig 40-60 ember várta a liberálisok eredményeit. A vezető politikusok – érkezésük után – azonnal elvonultak az este 10 óra után kezdődő sajtótájékoztatóig, hivatalosan senki nem nyilatkozott. Eörsi Mátyás a lapunknak úgy fogalmazott, hogy a szélsőjobb előretöréséért a magyar politikai elit a felelős, még akkor is, ha Európa-szerte ez a tendencia figyelhető meg. Az SZDSZ-nek le kell vonnia a megfelelő következményeket, és a liberális választok félelmeire, kérdéseire kell reális válaszokat adni – hangsúlyozta lapunknak.

Az eredmény kihirdetését követő sajtótájékoztatón Fodor Gábor bejelentette: az ügyvivői testület hétfői ülésén felajánlja a lemondását. Az elnök mintegy 3 perces beszéde után a politikusok elvonultak, az SZDSZ székházát egymás után hagyták el a tévéstábok és az újságírók. A pártszékházban csalódott, elkeseredett, gyászos, „bátorító hátba veregetéses” hangulat uralkodott, 1-2 hölgy még sírt is.

További részleteket az FN EP-választás oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik