Belföld

Bejött a cigányellenesség a Jobbiknak

A 2009-es EP-választás győztese a Fidesz, a Jobbik és az MDF, míg az SZDSZ és az MSZP számára is kudarc az eredmény. Az alacsony részvétel miatt azonban nem lehet a tényleges erőviszonyokra következtetni a Nézőpont Intézet elemzése szerint. A Political Capital szerint a cigányellenes kampány áll a Jobbik sikere mögött.

A 2004-eshez hasonló, alacsonyabb részvételi arány alapvetően három tényezőnek köszönhető: a valódi tét hiányának, a kampány alacsony intenzitásának, és a kiélezett küzdelem elmaradásának. Először is az EP-választás tényleges tétje alacsony, nem a kormányzati hatalom megszerzése a tét, csupán az, melyik párt hány képviselőt küld az Európai Parlamentbe – áll a Nézőpont Intézet gyorselemzésében.

Másodszor a kampány viszonylag csendes és eseménytelen volt, nem került sor nagyszabású kezdeményezésekre, akciókra a pártok részéről. Harmadszor a választás annyiban lefutott volt, hogy kétség nem fért a Fidesz egyértelmű győzelméhez, így kiélezett harc sem növelte a választási kedvet.

Nem tükrözi az erőviszonyokat

Az EP-választás ugyan több mint egy közvélemény-kutatás, hiszen valódi választási szituációban mérettek meg a pártok, ám az alacsony részvétel, illetve a szocialista szavazók távolmaradása miatt eredménye vélhetően kevésbé tükrözi a valós erőviszonyokat.

Az összes európai tendencia érvényesült a szavazáson: alacsonyabb lett a részvétel, mint a 2004-es első EP-választáson, elsöprő ellenzéki sikert hozott a voksolás, tehát a belpolitikai preferenciák érvényesültek, és szélsőséges párt is képviselethez jutott az EP-ben.

Az MSZP és az SZDSZ a vesztes

A választás egyértelmű győztese a Fidesz és a Jobbik, valamint az MDF, vesztese pedig az MSZP és az SZDSZ, kisebb mértékben az LMP.

A Fidesz győzelme, a 14 mandátum megszerzése az előzetes felmérések szerint alakult, ennek megfelelően az eddigi irány folytatása, a követett stratégia fenntartása várható az ellenzéki párt részéről, ám a Jobbik komoly kihívást jelent majd számára a jövőben az egységes jobboldal megteremtése miatt. A Fidesz egyértelműen tarolt a bizonytalanok körében, megtartásuk fontos feladat a következő választások előtt.

A Jobbik a várakozásokhoz képest is jobban szerepelt, aminek következtében a politika állandó szereplőjévé válik, még nagyobb médiafigyelem irányul rá, megszólalási lehetőségei bővülnek. A 3 mandátum nagyrészt az alacsony választási részvételnek és a Jobbik-támogatók kiemelkedő aktivitásának köszönhető, illetve annak, hogy közvetlen következmények híján könnyebben adták rá szavazatukat a kiábrándult választók. A protest szavazók között tehát nagy számban voltak rejtőzködő Jobbik-szavazók.

Az MDF liberálisokat is megszólított

Az MDF bejutása, az egy mandátum megszerzése nem jelent nagy meglepetést. A Bokros Lajos személyére épített kampány adekvátnak bizonyult, és sikerült megszólítaniuk az egyébként liberális szavazókat az általuk képviselt gazdaságpolitikával.

A részvételt, és a mandátumszámot tekintve a vezető szocialista politikusok által kalkulált MSZP vereség született, a párt 4 képviselőt küldhet az EP-be. Erre az eredményre számított és készült a párt, így a megrázkódtatás elmarad, az alacsony választási részvételre hivatkozva pedig azt üzenheti az MSZP, hogy nincs belpolitikai jelentősége a szavazásnak.

Az SZDSZ kudarca azonban óriási az alacsony választási részvétel fényében és azáltal, hogy az LMP is több szavazatot kapott, mint a liberális párt. A megcélzott 200 ezer szavazóból csupán 60 ezer támogatta a pártot.

Az eredmények tükrében fontos kitérni a magyar pártrendszer változásának kérdésére. A 2002-ben, illetve 2006-ban rögzült pártpreferenciák módosultak, a stabilizálódott pártrendszer tehát változhat. A koncentrált, kétpárti berendezkedés átalakulhat a blokkok közötti szavazói vándorlás következtében.

Kudarcot vallott a Fidesz egységtörekvése

Kudarcot vallott a Fidesz törekvése az egységes jobboldalra, a Jobbiknak a cigányellenes kampány hozott sikert – mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője az MTI-nek.

A Fidesz abból a szempontból megfelelt a várakozásoknak a vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson, hogy nagyon nagy arányú győzelmet aratott, az EP-választás egyértelmű győztese azonban a Jobbik – mondta Juhász Attila.

A Fidesz egységes jobboldalra vonatkozó stratégiája ismét kudarcot vallott. Ennek ellenére valószínűleg továbbra is megpróbálja érvényesíteni ezt a stratégiát az Orbán Viktor vezette párt, biztos nem fog partneri viszonyra törekedni a Jobbikkal. A Fidesznek valamilyen módon azonban mindenképpen foglalkoznia kell a Jobbikkal – tette hozzá.

Sikeres a romaellenes kampány

A politológus szerint a Jobbik ott volt különösen erős, ahol nagy a roma lakosság aránya, a cigányellenes kampány tehát egyértelműen sikeres volt a párt számára. A Jobbik emellett sikeresen integrálta azt a szélsőjobboldali szavazótábort, ami korábban is létezett már, de a 2006-os választások után széthullott – fűzte hozzá.

Állandó szereplőjévé vált a Jobbik a magyar politikának, ez az eredmény megkérdőjelezhetetlenné teszi, hogy a Jobbik a magyar pártrendszer része. Egy nagy – a Fidesz -, két középméretű párt – az MSZP és a Jobbik – van mostantól Magyarországon – mondta Juhász Attila.

Bokros bejött az MDF-nek

Az MDF-et egyrészt a hagyományos protesztszavazók juttatták be az Európai Parlamentbe, másrészt Bokros Lajos szereplése is sokat hozott a pártnak – tette hozzá.

Az MSZP eredménye megfelelt az előzetes várakozásoknak. A szereplésüket azonban rosszabb színben tünteti fel a Jobbik három mandátuma. Azokon a területeken, ahol korábban viszonylag erős volt a szocialista párt, sokkal alacsonyabb volt a részvétel, mint korábban – mondta a politológus.

A szakértő szerint a mostani helyzetben minden forgatókönyv elképzelhető az MSZP részéről. A párt képviselőinek nem lenne érdekük megszavazni egy előre hozott választást, de a jelenlegi helyzetben teljesen kiszámíthatatlan, hogyan cselekednek majd a képviselők. Így nem lehet kizárni azt sem, hogy előre hozott választások lesznek – fűzte hozzá.

Juhász Attila szerint megsemmisítő vereséget szenvedett az SZDSZ. A politológus arra is rámutatott, hogy a Lehet Más a Politika (LMP) szimpatizánsai között viszonylag sok a liberális szavazó, de a két párt még együtt sem érte el az öt százalékot.
A részvételt tekintve megfelelt az európai tendenciáknak a magyarországi EP-választás. Szintén igaz az az európai tétel is, hogy a kormánypártok veszítettek a választáson és előretört a radikális jobboldal – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik