Belföld

Morvai és Bokros is bejutott

Négy párt jutott be az EP-be a vasárnapi választáson Magyarországról: a Fidesz 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig egy képviselőt küldhet Brüsszelbe. Az SZDSZ nem érte el a küszöböt.

36,28 százalék jelent meg a vasárnapi EP-választáson. A szavazatok 99,7 feldolgozásánál négy párt jutott be az EP-be: a Fidesz több mint 56 százalékot szerzett, az MSZP 17,37 százalékot, a Jobbik 14,77 százalékot, az MDF pedig 5,3 százalékot kapott.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig egy képviselőt küldhet Brüsszelbe.

Az SZDSZ-t az LMP is megverte

Az SZDSZ tehát nem jutott ki Brüsszelbe, ráadásul a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös listája is megelőzte: míg a liberálisok 2,16 százalékot kaptak, az LMP 2,6-ot.

A Munkáspártra a jogosultak 0,96, a Roma Összefogás listájára pedig 0,47 százalék voksolt.

Keleten a Jobbik a második erő

Minden megyében győzött a Fidesz-KDNP, azonban sok helyütt a Jobbik a második erő. Az eddig erősen szocialista megyék közül Borsodban „nyert” a leginkább
a Jobbik, 22,9 százalékot szereztek meg, míg a legkevésbé Vas megyében
9,3 százalékot. Itt az eredmények szerint a Fidesz-KDNP 49,1, míg az MSZP 19,3 százalékot ért el. A Jobbik a
második azonban Heves, Szabolcs, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és
Nógrád megyében.

KÉPGALÉRIA a választások éjszakájáról!

KÉPGALÉRIA a választások éjszakájáról!

A megyék közül a leginkább Vas megyében, 68 százalékos eredménnyel győzött a Fidesz-KDNP. Ugyanitt az MSZP (14,3 százalék) a második, majd a Jobbik (11,7 százalék) következik. A legrosszabbul Budapesten szerepelt a győztes: 48 százalékot kapott. Itt a második az MSZP és a harmadik a Jobbik lettek. (Részletekért tekintse meg választási térképünket!)

(Tekintse meg videós összefoglalónkat itt!)

14+4+3+1

A pártok következő jelöltjei képviselhetik hazánkat a következő öt évben az Európai Parlamentben.

A Fidesz-KDNP részéről: Schmitt Pál, Szájer József, Gál Kinga, Áder János, Surján László, Deutsch Tamás, Járóka Lívia, Schöpflin György, Gyürk András, Őry Csaba, Glattfelder Béla, Kósa Ádám, Hankiss Ágnes, Győri Enikő. A Magyar Szocialista Párt színeiben Göncz Kinga, Herczog Edit, Gurmai Zita, Tabajdi Csaba. A Jobbik Magyarországért Mozgalom mandátumszerzői: Morvai Krisztina, Balczó Zoltán, Szegedi Csanád. A Magyar Demokrata Fórum részéről pedig Bokros Lajos.

(A jelöltekről és a listákról részleteket itt olvashat!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik