Belföld

EP-választás – percről percre

Megvan a 2009-es EP-választás végeredménye: a Fidesz elsöprő többséget szerzett, és 14 képviselőt juttat ki Brüsszelbe. Az MSZP csak négyet, a Jobbik hármat, az MDF pedig Bokrost küldheti Brüsszelbe. Az SZDSZ-t még az LMP is megverte.

23.51

Az MSZP székháza kiürült, az eredmény utáni sajtótájékoztatót követően minden képviselő, sajtós és újságíró hazament.



23.34

Az igazi veszteség nem az a négy hely, amit az MSZP szerzett, hanem az, hogy azzal, hogy a Jobbik 3 helyet kapott, elvész három helye a magyar képviseletnek – nyilatkozta lapunk kérdésére Göncz Kinga. “Azt tudjuk, hogy magukat demokratikusnak valló pártok nem működnek együtt szélsőséges pártokkal. Együttműködésre nem látok lehetőséget, mert amiket a Jobbik vall, az oly mértékben idegenek attól, amiket az ember gondol az Európai Unió, azokról az értékektől, amelyek az EU alapját képezik” – fogalmazott Göncz Kinga. A választási részvételi arányról elmondató, hogy általában maradtak otthon sokan, nemcsak az MSZP szavazói, hanem az előrejelzésekhez képest a Fidesznek is lényegesen kevesebb képviselője van. Úgy tűnik, hogy a Jobbik szavazói voltak azok, akik a vihar, az eső ellenére nem maradtak otthon.



23.22

Morvai Krisztina sajtótájékoztatója alatt már több tucatnyian álltak a Kongresszusi Központ előtt, de a Magyar Gárdisták nem engedtek be több embert a sajtóterembe. A kint rekedtek telefonon hívogatták ismerőseiket, hogy menjenek ünnepelni.



23.21

Dávid Ibolya az “őszinteség és józanság sikerének”nevezte az MDF sikerét. Utalást tett a választásokat megelőző közvélemény kutatási eredmények manipulatív voltára.

Aggódását fejezte ki a Jobbik szélsőséges politikája és Európai tér nyerése miatt. A Jobbik tagadja az Európai Uniót, az európai értékeket, és a párt előretöréséért az MSZP és a FIDESZ hisztérikus, érzelmi politikáját teszi felelőssé. A Jobbik érzelmi politikával, demagógiával és erőszak politikával hozta létre pártját.

Kiemelte, hogy az MDF-re egy panasz sem érkezett az Országos Választási Bizottsághoz, ellentétbe a többi pártokkal, ahonnan 150 bejelentés tettek. Neheztelését fejezte ki, hogy a törvények alkotói semmibe veszik a rájuk vonatkozó választási törvényeket.

Beszédében Bokros Lajos kiemelte, hogy a szakszerű, ésszerű, modern,és konzervatív politikát képviseli az európai parlamentben. Az EP gazdasági és társadalmi fejlődéshez kíván hozzá járulni. A “Közös érdekek”, Magyarország megerősítése a “közös hazában”, az európai parlamentben.

Szerinte az MDF az egyetlen hiteles konzervatív párt Magyarországon.



23.02

Fodor Gábor nem válaszolt az FN kérdéseire, és visszavonult a szobájába.

23 órára szinte kiürült az SZDSZ székháza: elvonultak a tv stábok, egy szimpatizáns sincs jelen. Fagyos, temetői hangulat jellemezte az egész estét a székházban.

23.00

A Fidesz rendezvénye végén elénekelték a Himnuszt,majd a tömeg elkezdett oszlani.



22.49

Az FN-nek arra a kérdésére miszerint milyen belpolitikai következménye lehet a választási eredményeknek (pl. van-e esély előrehozott választásokra), Iványi Gábor azt nyilatkozta, hogy aludjunk még erre. Szerinte korai még erről beszélni. Az SZDSZ-es politikus nem akarta kommentálni Fodor Gábor bejelentését (az ügyvivői testület hétfői ülésén felajánlja a lemondását), ő is most tudta meg.

22.41

Lendvai Ildikó az MSZP-elnöke sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: “kívánom, hogy a megválasztott EP-képviselők mindegyike legyen képe a kampányra rácáfolva egységet képviselni. Néhány szempontból a papírformát hozta, a nagy pártok vonatkozásában az eredmény a közvélemény- kutatásoknak felelt meg. Az MSZP-ben ennyire számítottunk. Tudjuk, hogy még sokat kell dolgoznunk a választók visszaszerzéséért, ezt tesszük az új kormány megalakulása óta”.

Szerinte az eredmények újdonságot is hoztak: a Fidesz várható mandátumaiból a Jobbik többet hasított, mint ez várható volt. Ez tragikusnak, drámai figyelmeztetésnek tekinthető. Három olyan képviselő megy Európába, akik nem az európai szellemet, hanem az Európa-ellenes radikalizmust képviseli. A Jobbik meglepően nagy támogatottsága egyik pártnak sem, jó sőt, az egész országnak sem jó. Le kell vonni a Fidesznek is a tanulságot is: a Fidesz 200 helyen kötött választási szövetséget a Jobbikkal és ezt máig sem vonta vissza. Túl sokáig hagyták lobogni rendezvényeiken az árpádsávos zászlót és most már az ő szavazataikat viszi el.

A magyarországi részvétel Európában magasnak számít, de hazánkban ez az eredmény rendkívül alacsonynak mondható. Ennek oka lehet, hogy a választók nagy része nem tudta eldönteni, hogy kire szavazzon, a választók többsége vár, időt kér ahhoz, hogy dönthessen. Az egyik párt programját még nem látta (Fidesz), a másikra pedig még nem mert (MSZP) szavazni, nem biztos még a stabilizáló program eredményeiben.

22.37

A Szent István téren összegyűlt Fidesz szimpatizánsok nagy üdvrivalgással fogadták, amikor Orbán Viktor arról beszélt, hogy Európa-rekordot ért el a párt az 56,37 százalékos eredménnyel. Ugyancsak újjongás fogadta azt a bejelentést, hogy az SZDSZ nagyot bukott az EP-választáson. Az emberek füttykoncerttel fogadták, amikor a kivetítőn Bokros Lajos, majd Lendvai Ildikó jelent meg.

Egyébként nincs zajos ünnep a Szent István téren, csupán egy-két helyen bontottak pezsgőt, összességében csendesen folyik az ünneplés – jelentette tudósítónk.

22.27

Fodor Gábor – lapunk információi szerint – hétfőn benyújtja majd lemondását a pártelnöki posztról.

22.26

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a választási eredményt értékelve elmondta: 56 százalékos összefogást mutattak az emberek, egyszerre szólaltak meg, jelezve Magyarország más világot akar – hangsúlyozta Orbán Viktor. A reménytelenség helyett a magyarok reménykedni akarnak, rendet, biztonságot és felelős, elszámoltatható vezetőket akarnak – tette hozzá. Úgy látja a választási eredményekből, hogy Magyarország polgárai döntöttek: talpra akarnak állni, és azt követelik a szocialista párttól: vonják le a következményeket és ne álljanak a változás útjába. Ennek a győzelemnek az erejével fogjuk megváltoztatni Magyarországot – zárta beszédét a Fidesz elnöke.

22.18

Az SZDSZ székházában kedvetlen, sírós, csendes, szinte halálhangulat uralkodik. 10 perc múlva sajtótájékoztatót tart Fodor Gábor. Az újságírókon kívül kb. 60 SZDSZ-es politikus van a bázison.

22.00

Megvan a hivatalos végeredmény: A Fidesz 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig egy képviselőt küldhet Brüsszelbe. 36,28 százalék adta le voksát.

Az SZDSZ tehát nem jutott ki Brüsszelbe, ráadásul a Lehet Más a Politika és a Humanista párt közös listája is megelőzte: míg a liberálisok 2,16 százalékot kaptak, az LMP 2,6-ot.

A Munkáspártra a jogosultak 0,96, a Roma Összefogás listájára pedig 0,47 százalék voksolt.

21.53

A Jobbik székházában a folyosón három helyről beszélnek. Többen úgy vélik, a következő parlamenti választáson már nem az 5 százalék lesz a tét, hanem az MSZP legyőzése.



21.50

Navracsics Tibor a Szent István téren beszélt, ahol elmondta, hogy úgy tűnik, a Fidesz nagyon nagy arányban győzött. Azt is valószínűsítette, hogy az SZDSZ nem jutott be az Európai Parlamentbe (ezt a bejelentését örömújjongás fogadta).
“Szeptember-október környékén új választások lehetnek, hiszen a kormánypártnak észre kell vennie, hogy nincs támogatottsága”-mondta Navracsics Tibor. A beszédet Rogán Antal fejezte be, aki büszke arra, hogy az ő választó kerületében (amely kerület az eredményváró programoknak is otthont ad) 50 százalék fölött alakult a részvétel.

21.48

Összesen 18 esetben állapított meg kampánycsendsértést szavazásra buzdító telefonhívások, illetve sms miatt a Heves megyei területi választási bizottság az európai parlamenti (EP) választás kapcsán vasárnap Egerben. A testület ugyanakkor kilenc kifogást formai okok miatt elutasított.

21.43

A Békés megyében élő méhkeréki románság inkább pünkösdölt, mint szavazott, hiszen a választásra jogosultak mindössze 16 százaléka adott csak le érvényes szavazatot.

21.39

Fodor kijött a szobájából és üdvözölte a politikustársait. Mobilozik, majd Jon Emesével beszélgetett, ezt követően pedig a felállított sátor alatti bor-, és pálinkakínálatot nézte meg, de végül egyikből sem kért.

21.35

Szombaton együttes ülést tartott az MSZP országos frakciója és az MSZP választmánya, melyben Bajnaival értékelték az elmúlt 50 napot. Arra következtetésre jutottak, hogy mindenképpen folytatni kell a program végrehajtását, amire még korábban szövetséget kötött a két parlamenti frakció – mondta Mesterházy Attila.

Az eredmények már látszanak: stabilizálódott az euró-forint árfolyam, plusz megélénkült a magyar államkötvények forgalma. A nemzetközi pénzügyi világban megerősödött Magyarországgal szemben a bizalom, ami trendfordulót jelent – jelentette ki a frakcióvezető.

Megállapítható, hogy a Bajnai-program komoly társadalmi feszültséget váltott ki és táptalajt adott a demagóg populista politikának. Ezért nemcsak tartalmi szinten, hanem politikai szinten is fel kell venni a harcot, mert a populista politika káros társadalmi hatásokat indított el az utóbbi hetekben – fogalmazott.

21.31

Kezdenek gyűlni az emberek a Szent István téren. Jelenleg körülbelül kétszázan vannak, bár az emberek körülbelül 1/4-e túrista, akiket a Hot Jazz Band zenéjéje csalogatott a térre. Közben Orbán Viktor kampánybeszédei láthatók és hallhatók a kivetítőn.

21.28

Az SZDSZ székházába megérkezett Szent-Iványi István, Kóka János és Gusztos Péter. Lapunknak Gusztos azt mondta, hogy csak az eredmények után fog nyilatkozni.

21.09

Eörsi Mátyás nem akart reagálni az FN-nek az exitpoll eredményekre. „Egyértelműen a Fidesz sikere és bukása is egyben” – értékelte lapunknak a választásokat. Az alacsony részvételi arány alapján úgy véli, a Fidesz a válságkezelés ellen indított hadjárata nem járt sikerrel. Az FN-nek arra a kérdésére, miszerint milyen következménye lesz az SZDSZ-en belül a választási eredményeknek, Eörsi azt nyilatkozta: a liberálisoknak nem lehet minden választáskor gyomorgörcse azért, hogy meg van-e az 5 százalék. A politikus szerint szembe kell nézni a tényekkel, és meg kell szólítani a liberális szavazókat, azonban nem populista módon, hanem a valódi félelmeikre kell válaszokat találni, az ő érdekeiket kell szolgálni. A Jobbik előretöréséért a politikai elit, és közte ő maga is felelős – hangsúlyozta lapunknak az Eörsi. Ám ez egy európai tendencia – tette hozzá, utalva a hollandiai választási eredményekre.



21.05

Jelenleg még nincs tömeg a Szent István téren, mindössze 10-15 ember lézeng a Fidesz kivetítője előtt. Állítólag Orbán Viktor is megérkezett már a székházba, ő 10 óra után fog beszélni. Páva Zsolt mégsem lesz látható a színpadon, mindössze telefonos kapcsolaton keresztül érintkezik az ott lévőkkel. Időközben Áder János érkezett meg a székházba.
Este a Hot Jazz Band fog fellépni a Fidesz rendezvényén – tudta meg tudósítónk.

20.49

Gurmai Zita a közvélemény-kutatásokra reagálva lapunknak elmondta: szeretné, ha az eddig jelzett négy főnél több szocialista képviselő kerülhetne be az EP-be, de az Európai Szocialisták frakciójában továbbra is a progresszív erőkkel együttműködve fognak dolgozni. Az MSZP-lista első helyein a nők felülreprezentáltak, és ha a közvélemény-kutatásoknak hihetünk, akkor Tabajdi Csaba lesz az egyetlen férfi bejutó. Tabajdi munkaalkoholista, tehát az erőviszonyok ennek ellenére is kiegyenlítettek lesznek – jegyezte meg. Gurmai Zita elmondta: örömteli, hogy az Ecostat felmérése szerint az uniós választópolgárokat az “egyenlő munkáért egyenlő bért” problémája foglalkoztatja a legjobban, ez ugyanis az ő szakterülete. Jose Manuel Barroso EP-bizottsági elnök munkáját értékelve Gurmai Zita lapunknak úgy fogalmazott: Barroso nem tette le az asztalra azt a válságkezelési programot, ami a jelenlegi helyzetben elvárható lett volna, ezért nem támogatják újraválasztását.

20.45

Az SZDSZ Gizella utcai bázisába megérkezett Eörsi Mátyás, Béki Gabriella és Ungár Klára. A székházban nyüzsögnek az újságírók, az udvaron felállított sátraknál csupán pár tucat ember van – jelentette tudósítónk.

20.40

Fodor Gábor is megérkezett a választási központba, köszöntötte az újságírókat, majd egyből a szobájába sietett, ahonnan csak az este 10 órakor tartandó sajtótájékoztatójára jön elő.

20.39

„Én nem számítok olyan jó eredményre, mint amilyet a Szonda-Ipsos és a Századvég jelzett a Fidesz számára, azaz 16 mandátumra. Én már 12-13-mal is elégedett lennék, mert az eső és az alacsony részvétel a kis pártoknak kedvezhet”- nyilatkozta lapunknak Navracsics Tibor.

Tudósítónk kérdésére, hogy mi a véleménye a Jobbik számára előrejelzett 1-2 képviselői mandátumhoz, Navracsics Tibor azt válaszolta, hogy tiszteletben kell tartani a választók döntését.

Az eredményváró program egyébként nem a Fidesz székházában, hanem a Szent István téren fog zajlani, az ott felállított színpadon beszél majd Schmitt Pál, Páva Zsolt és Orbán Viktor is. Navracsics Tibor arra a kérédsre, hogy lesz-e örömünnep a Szent István téren, a következőket válaszolta:

„A Fidesz támogatói biztos ünnepelni fognak ma este, de nekem holnap a Parlamentbe kell mennem.”

20.32

Alig másfél tucatnyian várják a választási eredményeket a Magyar Kommunista Munkáspárt fővárosi székházában vasárnap este; a csapat fele újságíró, a többiek a pártelnök-listavezető stábjának tagjai.

Thürmer Gyula pártelnök-listavezető este fél nyolc után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: “semmi váratlan és csodálnivaló nem lenne” abban, ha nem szereznek mandátumot, és már azt is előrelépésként értékelik, ha több voksot kapnak, mint a számukra rosszul sikerült 2006-os országgyűlési választásokon.

Mint mondta, az előzetes felmérések eredménye – benne a Fidesz nagyarányú győzelme, valamint az, hogy “az MSZP megérdemelt sorsára jut: elveszti a választást” – azt mutatja, hogy az emberek változást akarnak.

Urnazárás után - KÉPGALÉRIA!

Urnazárás után – KÉPGALÉRIA!


20.29

Herényi Károly sajtótájékoztatón közölte, hogy amennyiben az MDF nem jut mandátumhoz, Dávid Ibolya bizalmatlansági indítványt nyújt be maga ellen.

20.23

„Legnagyobb eredménynek azt tartom, hogy Közép-Európában a magyarok mentek el legnagyobb számban szavazni”- nyilatkozta lapunknak Schmitt Pál.

„Remélem, hogy az előzetes felmérések beigazolódnak, és a magyar lakosság 75 százaléka a belpolitikai változásra szavazott. Ez a választás valóban inkább a belpolitikáról szólt, de ez egész Európára jellemző” – tette hozzá a listavezető.

20.19

Egyhangú döntéssel nyilvánította törvénysértőnek az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap esti ülésén azokat az automatizált telefonhívásokat, amelyek nap közben a szavazáson való részvételre buzdítottak. A Magyar Telekom megteszi a szükséges intézkedéseket, ha az illetékes hatóság azt elrendeli.

20.17

Újabb 18 írásos bejelentés érkezett kampánycsendsértés miatt a Fejér Megyei Területi Választási Bizottsághoz, ezek megtárgyalása folyamatban van – közölte a megyei önkormányzat aljegyzője az MTI-vel.

Molnár Krisztián elmondta: az újabb bejelentések – a korábbi nyolchoz hasonlóan – a telefonos kampánycsendsértésre vonatkoznak. A bejelentők azért tettek panaszt, mert egy “géphang” a Fideszre, a Jobbikra, majd az MSZP-re történő voksolásra buzdította őket.

Az első négy beadványt már megtárgyalta a területi választási bizottság, de mivel a bejelentők nem tudtak bizonyítékot csatolni a beadványhoz, érdemben nem tudott foglalkozni velük.
Egy esetben viszont egy tanú is hallotta a gépről lejátszott szöveget, így abban az esetben a jogszabálysértés tényét megállapíthatja a bizottság.

20.11

A Jobbiknál elnökségi ülésen értékelik a feltételezhető eredményt. Folyosói pletykák szerint a Jobbiknál úgy tartják, pártjuk már nem is a harmadik, hanem a második erő.

20.07

Az SZDSZ választási székházába vezető út mindkét oldalán embernagyságú fotók láthatóak, amelyek a párt reklámkampányára utalnak („mindenféle náció, de a közös bennük, hogy magyarok”). A fekete-fehér 18 darab fotókon lévő alakok (roma, vak, színes bőrű, bőrfejű, hajléktalan) ruházatának, illetve kiegészítőinek egy-egy részletében a piros-fehér-zöld színek figyelhetők meg, például cigány ember kokárdával. Ezek a fotók egyaránt a párt kampányszlogenjére utalnak – tudtuk meg helyszíni tudósítónktól.



20.03

Rogán Antal, Semjén Zsolt és Tarlós István is megérkezett a Fidesz rendezvényére.

19.57

Horn Gábor lapunknak nem akart reagálni az exitpoll eredményekre, amely szerint az SZDSZ nem delegálhat képviselőket Brüsszelbe.

19.53

Balczó Zoltán, a Jobbik listájának második helyezettje lapunknak elmondta: a részvételi arány az emberek fásultságát jelzi, és azt, hogy mindenkinek elege van a politikából. Szerinte az alacsony részvétel annak is betudható, hogy a közszolgálati médiumok nem adtak teret egy vitának, amely megmutathatta volna, hogy a miniszterelnökön kívül más is létezik.

Később sajtótájékoztatót tartott. Itt a párt alelnökének a Budapest Kongresszusi Központban, sajtótájékoztatón mondott szavait megtapsolták a jelen lévő tagok és szimpatizánsok.

A végleges eredményeket késő este Vona Gábor pártelnök és Morvai Krisztina listavezető értékeli majd – tette hozzá.

19.47

A Századvég Forsense és a Szonda Ipsos mandátum-előrejelzése szerint a pártok következő jelöltjei képviselhetik hazánkat a következő öt évben.

A Fidesz-KDNP részéről, Schmitt Pál, Szájer József , Gál Kinga, Áder János, Surján László, Deutsch Tamás, Járóka Lívia, Schöpflin György, Gyürk András, Őry Csaba, Glattfelder Béla, Kósa Ádám, Hankiss Ágnes, Győri Enikő, Bagó Zoltán, Hölvényi György és Szemerkényi Réka.

A Magyar Szocialista Párt színeiben Göncz Kinga, Herczog Edit, Gurmai Zita, Tabajdi Csaba.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom mandátumszerzői , Morvai Krisztina és Balczó Zoltán.

19.46

A körülbelül 36 százalékos részvételi arány megfelelő az uniós átlagban is – nyilatkozta Horn Gábor az FN helyszíni tudósítójának az SZDSZ választási központjában. Elmondása szerint ez az arány megegyezik a becslésével is. véleménye szerint az emberek nem olyan aktívak az EP-választásokon, ellentétében akkor amikor a pénztárcájukról kérdezik.

Az FN-nek arra a kérdésére miszerint lesz-e 3. erő az SDSZ, Horn azt válaszolta: meglátjuk, nehéz korszakon van túl a párt. A kampányukkal kapcsolatban elmondta, hogy nem riogatásnak szánták, de Magyarország a legrosszabb arcát mutatja a világnak, ha egy neonáci, unióellenes párt – amely kimondottan az unió ellen kampányolt – kijut Brüsszelbe. „Várjuk még az eredményeket, az elnök dolga lesz annak eldöntése, hogy lesz-e a választások kimenetelének következménye a párton belül” – hangsúlyozta lapunknak Horn Gábor.

19.44

Több mint 150 telefonos kampánycsendsértésről érkezett panasz a Fővárosi Választási Bizottsághoz – mondta Fogarasi József, a testület elnöke vasárnap este az MTI-nek.

19.38

Előállították a rendőrök F. Károlyt vasárnap este, mert meggyújtott egy zászlót Budapesten, a Kossuth tér környékén – közölte a rendőrség a honlapján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az esti órákban egy csoport gyülekezett a Kossuth tér környékén, a rendőrök 19 óra után pár perccel állították elő a férfit az incidens miatt.



19.35

AZ MSZP országos vezetősége ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett kampánycsendsértés miatt – jelentette be Nyakó István, a párt szóvivője vasárnap este Budapesten.

Nyakó István ismertetése szerint reggel nyolc óra után az MSZP szimpatizánsai tömegesen észlelték, hogy telefonon előre felvett, a jobboldali pártok támogatására buzdító megkeresés érkezik hozzájuk.

Az MSZP szimpatizánsai tömegesen tettek bejelentést a területi választási bizottságnál a kampánycsendsértő hívásokkal kapcsolatban – mondta, megjegyezve, hogy szimpatizánsaik az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) is fordultak a több megyét érintő kampánycsendsértés miatt. Hozzáfűzte: információk szerint az OVB helyt adott a kifogásoknak, megállapította a kampánycsendsértést is.

19.34

A Fidesz a vasárnapi telefonos kampánycsendsértés miatt az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) és a rendőrséghez fordult – közölte a Fidesz helyettes szóvivője vasárnap Budapesten, a Fidesz-KDNP közös eredményváró központjában.

Számos bejelentés érkezett vasárnap telefonos kampánycsendsértésről, arról, hogy a szocialisták törvénysértő módon akarták manipulálni az embereket – mondta Cser-Palkovics András. A Fidesz megtette a szükséges lépéseket: az OVB-hez, a rendőrséghez fordult, valamint felszólította a Magyar Telekomot, hogy a törvénysértő telefonhívás forgalmazását fejezze be – tette hozzá.

19.31

Herényi Károly, MDF országgyűlési képviselő szerint a 17 órai 30 százalékos részvételi arány nagyon kevés. Elmondása szerint soha az elmúlt 20 évben ennyi szabálysértés nem történt és felháborodását fejezte ki, hogy olyan pártok vannak az európai parlamentben, amelyek megszegik a választási törvényeket – jelentette helyszíni tudósítónk.

A tömeges választási törvénysértés és szabálysértések befolyásolhatják a választási eredményeket, de reményei szerint ezeknek a szabálysértéseknek meglesznek a következményei.

19.30

Pesty László (Tarlós István egykori kampánytanácsadója) lapunknak elmondta: nem vár kétharmados Fidesz-győzelmet. “Az EP-választásnak nem lesz belpolitikai következménye, hacsak nem lesz különösen nagyarányú az MSZP veresége, hiszen ez erjedést indíthat el a párton belül. A mostani szavazás az ország állapotáról nyújt képet. A Jobbik sok szavazatot szerezhet, akár 8,5 százalékot is elérhet”.



19.20

Göncz Kinga a félhetes részvételi adatokat kommentálva elmondta: magyarországi viszonylatban a részvétel alacsonyabb, mint bármelyik eddigi választáson. A 36 százalék körüli szavazási arány azt mutatja, hogy az emberek elutasították, hogy belpolitikai állásfoglalássá váljon az EP-választás – tudtuk meg helyszíni tudósítónktól.

Göncz Kinga emlékeztetett: több párt belpolitikai témákkal, indulatokkal próbált mozgósítani, a választók ezt utasították el. Az európai arányokat tekintve a részvétel már valamivel magasabb: azt mutatja, hogy Magyarország egy érett demokrácia. (A szlovákiai és romániai részvételi arány a magyarországihoz hasonlítva lényegesen alacsonyabb volt.)

Jó lenne, ha az emberek jobban értenék, hogy miről is szól az EP-választás, mi a tétje a mai szavazásnak – fogalmazott Göncz Kinga. Eddig a pártok vetélkedéséről volt szó, a választás után azonban a magyar nemzeti érdekek képviselete következik az EP-ben – mondta, hozzátéve, hogy már készülnek a többi párttal való együttműködésre.

19.12

A Jobbik a Kongresszusi Központban tartja eredményváró rendezvényét. A környéket rendőrök biztosítják, a beléptetést a Magyar Gárda végzi a helyszínen. Jobbikos politikus egyébként nincs, csak a sajtósok és a rendezők – mondta helyszíni tudósítónk.

19.11

Szonda Ipsos mandátum-előrejelzése szerint a Fidesz-KDNP 16 mandátumot szerez, míg az MSZP 4 és a Jobbik 2 mandátumhoz jut. A Századvég Forsense némileg más eredményt vár: náluk 17 Fideszes, 4 MSZP-s és 1 Jobbikos mandátum a várható eredmény. A Szonda előrejelzései szerint a teljes támogatottságot vizsgálva a kimaradó pártok közül az SZDSZ 2 százalékos támogatottságot, míg az LMP 1 százalékot szerzett meg, míg az MDF 3 százalékot kaphat.

19.10

Az MDF székházában több a sajtós, mint a fórumos politikus. Herényi Károly szerint még nem volt az elmúlt 20 évben annyi kampánycsendsértés, mint a mostani voksoláson.

19.09

A kora délutáni kilenc beadvány után késő délutánig összesen 24 beadvány érkezett a zalai területi választási bizottsághoz kampánycsendsértés gyanúja miatt, de a testület kettő kivételével elutasította a beadványokat – közölte a bizottság elnöke az MTI-vel.

19.07

Göncz Kinga sajtótájékoztatóján elmondta: a 36 százalékos részvételi arány (nem hivatalos eredmény – a szerk.) azt mutatja, az emberek az EP-ről szavaztak, és nem a belpolitikáról.

19.03

Az SZDSZ Gizella utcai székházában az újságírókon kívül még nem érkezett meg senki az SZDSZ-től. Az udvaron felállítottak egy sátrak és színpadot, de még nem történik ott semmi. Sok egymásnak ellentmondó vélemény hangzott el arról, miszerint tartanak ma sajtótájékoztatót vagy nem.


19.01

A Szent István téri SAS centernél tartja rendezvényét a Fidesz. A padok az eső miatt egyelőre üresek. Csak pár ember lézeng, a környéken lakók tudósítónk szerint. Az Erzsébet térnél rendőrök biztosítják a rendezvényt.

19.00

Lezárult a szavazás.

18.45

Tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, illetve Nyíregyháza egy részén nincs áramszolgáltatás a délutáni vihar miatt, de ez nem lesz akadálya az európai parlamenti választás helyi eredményei továbbításának – közölte Fazekas János, a térségi választási iroda vezetője, a megyei önkormányzat főjegyzője vasárnap este az MTI-vel.

18.30

Fél hetes adatok szerint 34,9 százalék voksolt. Ez kevesebb, mint 2004-ben volt.

18.20

Mozgó urnát kért egy kerekes székkel közlekedő férfi a székesfehérvári megyeházán, mivel a város másik végére kellett volna szavaznia menni. Miután értesült a kérésről, a megyei önkormányzat aljegyzője saját autójával szállította el a kijelölt szavazókörbe a választót – tudta meg az MTI a megyei választási irodán.

18.14

Az európai parlamenti választást a vihar okozta jelentős károk ellenére mindenütt folytatják és be is fejezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

17.00

A jogosultak 30 százaléka, összesen 2430885 fő szavazott délután öt óráig Magyarországon.

15.00

A választásra jogosultak 24 százaléka leadta már szavazatát.

14.20

Nem kötelező a választópolgároknak borítékba tenniük a szavazólapot, de a választási bizottságoknak ki kell adniuk a borítékokat a vasárnapi európai parlamenti (EP) választáson – mondta el Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke.

14.01

Automata hívásokkal igyekszenek befolyásolni a választókat egyes szervezetek, megsértve a kampánycsendet.

13.00

A választópolgárok 19 százaléka voksolt vasárnap délután egy óráig Magyarországon.

KÉPGALÉRIA a szavazásról! (Fotó: Gáti András/FN)

KÉPGALÉRIA a szavazásról! (Fotó: Gáti András/FN)


11.00

A jogosultak 13 százaléka szavazott már.

10.35

Az Országos Választási Iroda (OVI) vasárnap délelőtt megkezdte a pártok által az európai parlamenti (EP) választásra gyűjtött és leadott ajánlószelvények megsemmisítést.

10.05

Bajnai Gordon miniszterelnök leadta szavazatát.

9.00

Kilenc óráig a jogosultak hat százaléka járult az urnákhoz.

8.15

Cipruson, Máltán, Lettországban, Szlovákiában, Nagy-Britanniában, Hollandiában, Írországban és Csehországban már az elmúlt napokban lezajlott a választás. Olaszországban két napig – szombaton és vasárnap – tart a voksolás.

Az időeltolódás miatt vasárnap az európai unió 19 országában különböző időben kezdődött, illetve kezdődik a szavazás. Legelőször Bulgáriában nyíltak meg az urnák. Az uniós országokban hivatalosan helyi idő szerint vasárnap 22 órától lehet közzétenni az eredményeket. Elméletileg összesen mintegy 375 millió választópolgárt vártak és várnak az urnákhoz, az átlagos részvételi arány az előzetes felmérések szerint elmarad majd az 50 százaléktól.

7.00

Reggel hét óráig a választásra jogosultak 1,7 százaléka adta le voksát az európai parlamenti választáson Magyarországon.

6.01

Németországban, Belgiumban és Luxemburgban is megkezdődött vasárnap az európai parlamenti választás, az említett országokon kívül a kontinens további 16 államában – köztük Magyarországon is – megválasztják az EP képviselőit.

6.00

Magyarországon országszerte megkezdődött a szavazás.

További részleteket az FN EP-választási oldalán olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik