Belföld

Szent-Iványi a liberálisok közé ültetné Bokrost

Hat párt európai parlamenti (EP) listavezetője vett részt azon a pénteki budapesti vitán, amelyet Bokros Lajos, az MDF listavezetője kezdeményezett. Schmitt Pál (Fidesz-KDNP) és Kis Zsolt (MCF Roma Összefogás Párt) nem jelent meg a vita helyszínén.

A háromfordulós vitában a listavezetők az EP-választás tétjéről, valamint programjukról számoltak be, és reflektáltak egymás felszólalásaira. Göncz Kinga, az MSZP EP-listavezetője hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy mindenki, aki nem olyan Magyarországot szeretne, amit az indulatok uralnak, hanem olyat, ahol európai politizálás folyik, menjen el szavazni. Kiemelte, hogy az Európai Unió Magyarország mellé állt a válság legnehezebb napjaiban. Mint fogalmazott, “számunkra az értékalapú védőernyőt az EU jelenti”. Göncz Kinga szerint nem lehetett volna munkahelyeket megőrizni, ha csak nemzeti források álltak volna rendelkezésre.

Bokros Lajos MDF-listavezető arról beszélt, hogy Magyarország lehetőségei ezer szállal függenek össze az Európai Unió lehetőségeivel. Azonban – mint fogalmazott – Magyarország nemcsak az unióhoz, hanem a visegrádi országokhoz képest is leszakadt. Bokros Lajos szerint érdekesen összecseng a szélsőjobb és a szélsőbal politikája, “mind a kettő populista demagógia, a valóság tagadása”.

Az SZDSZ megoldása az egyre mélyülő társadalmi válságra, a gyűlölködés visszaszorítására európai megoldás – mondta Szent-Iványi István, az SZDSZ listavezetője. Hozzátette, akik az SZDSZ-re szavaznak, a társadalmi béke, a humanizmus, a tolerancia, egymás megbecsülése és egy európai Magyarország mellett teszik le voksukat. Szent-Iványi Istvánnak – mint mondta – Bokros Lajos álláspontja tetszett a legjobban, szerinte amit ő képvisel, az a liberálisok programja Európában, ezért nem érti, miért nem a liberálisok közé ül az EP-ben.

Bokros Lajos ezzel összefüggésben úgy fogalmazott: az SZDSZ felkérte ugyan miniszterelnöknek, de a liberális párt nem folytatott liberális gazdaságpolitikát az elmúlt hét évben, amikor együtt kormányzott a szocialista párttal.

Az EU keveseknek jó?!

Morvai Krisztina kifejtette: a Jobbik azt vallja, hogy Magyarország a magyaroké, és ezért úgy vélik, a magyar termőföldnek magyar kézben kell maradnia 2011 után is. A Jobbik EP-listavezetője kijelentette: “EU-s tagságunk tönkretette Magyarországot”, és csak egy kis rétegnek hozott jót.

Azzal kapcsolatban, hogy Schmitt Pál, a Fidesz-KNDP EP-listavezetője nem jelent meg a vitán, Morvai Krisztina azt mondta: nagyon szerette volna tudni, hogy a Fidesszel össze tudnak-e fogni például a magyar föld kérdésében, illetve a Kárpát-medencei magyarság sorskérdéseiben. Sajnálatosnak nevezte, hogy a Fidesz nem képviseltette magát, és nem tudták megbeszélni, hogy esetleg hogyan tudnának “vállvetve harcolni” a magyar érdekekért.

Szent-Iványi István Morvai Krisztina szavaira reagálva azt mondta: “magyarok vagyunk, ez a hazánk, de egyszerre vagyunk magyarok és európaiak”. Közölte: a “magukfajta-magunkfajta” megkülönböztetést visszataszítónak tekinti. Szerinte az ilyen megnyilvánulásokat az EP-ben sem fogadják el, és ha Morvai Krisztina kijut oda, szégyent fog hozni Magyarországra. Arra, hogy az EU-tagság tönkretette Magyarországot, Göncz Kinga azt mondta: bízik abban, hogy az emberek nem a demagógiának és a populizmusnak hisznek majd. A szocialista listavezető közölte azt is, hogy ő és az MSZP nem olyan Magyarországot szeretne, amely kirekesztene bárkit is.

Szemben a munkásokkal

Ezen az EP-választáson a magyar dolgozó dönthet arról, be akar-e szállni a politikába, vagy úszik tovább az árral – jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, a párt EP-listavezetője. Thürmer Gyula szerint a Munkáspártnak az az előnye a Jobbikkal szemben, hogy ők már 20 éve a munkások, dolgozók mellett állnak ki. Amit viszont megdöbbentőnek tart, az az, hogy az MSZP, az SZDSZ és az MDF a kizsákmányolókat védi a magyar munkásokkal szemben – mondta.

A Munkáspárt támogatja az uniót, “de nem vagyunk hajlandók a cselédszobában lakni” – hangsúlyozta a pártelnök. Erre reagálva Göncz Kinga közölte: lehet bezárkózni, de beláthatatlan veszélyeket jelentene, ha Magyarország nem lenne EU-tagállam.

Az LMP-Humanista Párt listavezetője szerint a hazai politika megújítása a választás tétje. Szabó Tímea kiemelte: el kell gondolkodni azon is, hogy olyan politikusokat küldünk-e Brüsszelbe, akik csak a saját pénztárcájukat “tömködik”, vagy olyanokat, akik a magyar állampolgárok jövőjéért küzdenek. Szabó Tímea a multinacionális vállalatok magyarországi jelenlétével összefüggésben hangsúlyozta: azonos támogatást kellene biztosítani külföldi multiknak és a hazai kis- és középvállalkozásoknak. Vitatkozva Bokros Lajossal, aki szerint nem lehet jó színvonalú egészségügyet ingyen megteremteni, közölte: szerinte lehetséges létrehozni jó színvonalú, ingyenes egészségügyet, példaként Franciaországot említette.

Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke Schmitt Pál távolmaradásával kapcsolatban azt közölte az MTI-vel: a Fidesz szerette volna, ha megvalósul a vita, ennek érdekében egyeztetéseket is kezdeményeztek, azonban végül az MSZP miatt nem sikerült megállapodni a vita feltételeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik