Belföld

A németérettségi megoldásai az FN-en

A német írásbeli vizsgával folytatódik péntek reggel az idei tavaszi érettségi. A szakszervezetek sztrájkja miatt lehetnek fennakadások a vizsgán. A teszt megoldásait délben olvashatják az FN-en.

Középszinten 1019 helyszínen 26 ezer 925-en, emelt szinten 49 helyszínen 2034-en vizsgáznak német nyelvből – tájékoztatott az Oktatási Hivatal (OH). Az írásbeli – hasonlóan a csütörtöki angolhoz – mindkét szinten négy különböző részből áll. Középszinten a vizsga időtartama 180 perc. Az “olvasott szöveg értése” részre 60 perc áll rendelkezésre; a “nyelvhelyesség” feladatsor megoldására 30 percük van a diákoknak.

A németérettségi feladatok megoldása »

Az ezt követő szünet után a 30 perces “hallott szöveg értése” következik, majd végül az íráskészséget tesztelik, 60 percben.

Az emelt szintű írásbeli vizsga időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben felsorolt feladatok szerepelnek ugyanabban a sorrendben, a megoldásukra fordítható idő azonban eltérő: 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészséget mérő feladathoz mindkét szinten használhatnak a vizsgázók nyomtatott szótárt; a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem megengedett.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium csütörtöki közleménye szerint a német írásbeli érettségi zavartalan lebonyolítása biztosított. A szaktárca mindenesetre a diákok bejutásának megkönnyítése érdekében feltette honlapjára a MÁV-START Zrt. közlekedési információit. Ezek tartalmazzák a vonatpótló Volán járatok menetrendjét és a vasúti bérletek, igazolványok, utazási kártyák elfogadásának szabályait is. Egyúttal arra kérte az intézményvezetőket: az iskola szervezési és infrastrukturális eszközeivel élve támogassák a vizsgázókat, hogy időben eljussanak az érettségire.

A tárca honlapján közzétett tájékoztató szerint a helyközi és távolsági közlekedés lehetősége biztosított: a 24 Volán-társaság és a BKV a sztrájk napján a vasúttal párhuzamos viszonylatokban elfogadja a vasúti bérleteket, igazolványokat, utazási kártyákat.

A tavaszi érettségi hétfőn a nemzetiségi nyelv és irodalom, nemzetiségi nyelv írásbeli vizsgával folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik