Belföld

Vicc az angolérettségi

„Írja meg nyugodtan, hogy egy vicc volt az egész" – mondta az FN tudósítójának egy most érettségiző diák az angolteszt első részéről.

Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első részre, az „Olvasott szöveg értésére” 60, a második részre, „A nyelvhelyesség” feladatsorra 30 perc állt rendelkezésre. A Klebelsberg Kuno Gimnázium végzősei közül többen 15 perc alatt megoldották a szövegértési, és újabb 10 perc alatt a nyelvtani részt.

Az angolérettségi feladatok megoldása »

A jobb angolosnak számító Szabó Zoltán és Müller Bence kérdéssel válaszolt az FN kérdésére, ami a teszt nehézségét firtatta. „Mi volt ez” – kérdezték. Majd határozottan kijelentették, hogy írjuk meg: az angolírásbeli egy vicc volt. Az első két rész utáni szünetben a többiek is megerősítették ezt a véleményt, még a kevésbé jó angolosok is könnyűnek találták a kérdéssort.

A negyedórás szünet után a 30 perces „Hallott szöveg értése” rész következik, majd végül az „Íráskészség” 60 perc időtartamú feladatsora. A diákok egyáltalán nem izgulnak ettől sem. Mint mondták, sokat gyakorolták az ilyen jellegű példákat, nem szokott gondot okozni.



A tanárok presztízsét rombolja

A gimnázium angoltanárai Ghimessy Csaba és Gruber Mária is könnyűnek, a tavalyinál is könnyebbnek találták a tesztet. Mint mondták, igazodva az új érettségi elképzeléseihez, a vizsga elsősorban a kommunikációt, az írott és hallgatott szövegek megértését díjazza, kevésbé a nyelvtani, elméleti háttértudást. Kettesre, hármasra mindenki meg tudja írni a tesztet, aki bejárt az órákra – fogalmazott Ghimessy. Kissé aggályosnak tartják a pedagógusok, hogy gyakorlatilag tanulás nélkül le lehet tenni a vizsgát. Tovább csökkenti a pedagógusok presztízsét, a diákok esetleges „minek tanulni, ha úgyis simán leérettségizek” hozzáállása.

Az érettségi vizsgán négyes, ötös szinten teljesítők körülbelül középfokúnyelvvizsga-szintű tudással rendelkeznek, de az az alatt teljesítők biztosan nem mennének át a nyelvvizsgán – magyarázzák a pedagógusok. A teszt egyébként hasonló szintű, mint a nyelvvizsgatesztek, csak ez utóbbiak sokkal szigorúbban pontoznak. Aki ott még 20 százalékot sem ér el, itt esetleg 60 százalékosnál is jobbat ír.


Nem csak a gimnazistáknak szól

Némileg árnyalja a képet a kazincbarcikai Ságvári Endre Gimnázium angoltanára, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy bár egy gimnazistának tényleg könnyű volt a teszt, de az érettségi a szakközépiskolásoknak is szól, és nekik is meg kell felelniük a vizsgán. Ebből a szempontból Balla Árpád szakszerűnek, jól átgondoltnak tartja a tesztet. A borsodi város gimnáziuma végzőseinek egyébként szintén nem okozott gondot a vizsga.

Balla szerint a középfokú érettségi írásbelije könnyebb volt a tavalyinál, és jóval könnyebb a középfokú nyelvvizsga írásbelijénél. Inkább egy alapfokú nehézségi szintjének felelt meg – magyarázta.

50 ezren írták a középszintűt

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc volt. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgarészek szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség feladatsora esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használhatnak a végzősök nyomtatott szótárt. Mindkét szinten egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik. Középszinten több mint 50 ezren, emelt szinten több mint 4 ezren írják meg a teszteket.

A megoldásokat már délben olvashatják az FN-en!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik