Belföld

A történelemérettségi hivatalos megoldása

Nem volt túl könnyű az idei középszintű történelemérettségi, legalábbis jó jegyet nem lesz könnyű elérni a teszten. Már nyilvános a hivatalos megoldás is.

Az oktatási tárca szerda csütörtök reggel közzétette az előző napi történelemvizsga hivatalos megoldásait. Bár az FN olvasói már tegnap 11-kor, a vizsga lezártakor elolvashatták a középszintű történelem megoldásait, a hivatalos javítási és értékelési útmutató csak csütörtök reggel nyolctól hozzáférhető. Az OKM honlapján található dokumentumban (középszint, emelt szint) az is pontosan megtalálható, hogy melyik feladat pontosan mennyi pontot ér. Az FN, úgy tűnik, kitűnőre érettségizett történelemből is, a megoldásaink megegyeznek a hivatalos változattal. Az esszékérdéseket pedig reméljük, mindenki eredményesen meg tudta írni.

A történelem vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. Két feladatsorból állt: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az emelt szintű írásbeli 240 perces volt és szintén két feladatsorból állt. A diákok először az I. feladatlapot oldották meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte, majd kiosztotta a II. feladatlapot.

Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik