Belföld

Kivándorlókat büntet az egészségbiztosító

Akár százezer forintos bírságra is számíthatnak azok a külföldön dolgozó magyarok, akik biztosítással rendelkeznek. Az egészségbiztosító azokat bünteti, akik április 30-ig nem jelentették be a változást, függetlenül attól, hogy az érintetteket senki nem tájékoztatta.

Nem tájékoztatták a jogszabályváltozásról azokat a külföldön élő magyarokat, akiket az egészségbiztosító megbüntethet a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt. Az írországi magyarok fórumának képviselői jelezték az FN-nek, hogy egy olyan törvénymódosítás alapján szankcionálják őket, amelyről nem informálta őket senki.

Az FN-hez forduló levélíró 2006-ban vándorolt ki, távozása előtt mind az adóhatóságtól, mind az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) azt a felvilágosítást kapta, hogy nem kell valamennyi hatóságnál bejelenteni a kivándorlás tényét. Ennek ellenére most akár százezer forintos mulasztási bírságot is kiróhatnak rá és valamennyi külföldön letelepedő, tajkártyával rendelkező magyarra, mert nem tett eleget egy olyan jogszabályi előírásnak, amelyet nemrégiben módosítottak.

Nem új szabályozás

Az OEP-nél, noha elismerték, hogy 2009 januárjától hatályos az új bejelentési kötelezettségről szóló törvény, rámutattak arra is, hogy a tartós külföldi tartózkodással kapcsolatos általános bejelentési kötelezettség nem új keletű. Akik ugyanis három hónapnál hosszabb időt töltenek külföldön, azoknak 1992 óta van bejelentési kötelezettsége. A mostani módosítás azokat érinti, akik külföldön biztosított (EGT-tagállamban vagy olyan országban, amellyel kétoldalú megállapodása van hazánknak). A változtatás oka, hogy az uniós szabályok nem engedik a kettős járulékfizetést.

A bejelentést a külföldön, illetve nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosítás kezdetére és megszűnésére vonatkozóan 15 napon belül kell teljesíteni a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítóhoz, az OEP által rendszeresített nyomtatványon.

Amennyiben a külföldön, illetőleg a nemzetközi szervezetnél történő foglalkoztatás 2009. január elsejét megelőzően kezdődött, a bejelentést 2009. április 30-ig kellett teljesíteni. A módosítás nem a külföldre költözés tényének bejelentéséről szól – hangsúlyozzák az OEP-nél.

Itthon nem kell járulékot fizetni

A módosításra azért volt szükség, mert a közösségi jogszabályok és a nemzetközi egyezmények szerint abban az államban áll fenn a biztosítási és a járulékfizetési kötelezettség, ahol az érintett személy a kereső tevékenységét folytatja. A külföldön biztosított személy nem kötelezett járulékfizetésre Magyarországon, így az átmeneti itthoni tartózkodása alatt az E-Alapból finanszírozott természetbeni ellátások igénybevételére az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy az E jelű nyomtatványok alapján jogosult – áll az OEP írásos válaszában.

A nemzetközi szerződés hatálya alá tartozó személy az egyezmény szabálya szerint jogosult egészségügyi szolgáltatásra, a saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szervezet magyar foglalkoztatottjára egyáltalán nem terjed ki a biztosítás Magyarországon.

Nem tudják őket értesíteni?

Az egészségbiztosító értelemszerűen a külföldön dolgozó polgárokat nem tudja a magyarországi lakcímén értesíteni a jogszabályváltozásról, csak akkor, ha a jogviszony hiánya miatt vagy az OEP, vagy az állami adóhatóság által kiküldött jogviszonyrendezésre vonatkozó felszólítás után a tudomására jut a külföldi munkavégzés – reagáltak a tájékoztatás elmulasztását firtató kérdésünkre a biztosítónál.

Sokan viszont úgy tartózkodnak külföldön, hogy azt sehol, senkinek nem jelentik be. Őket nm tudja értesíteni az OEP.

A bejelentési kötelezettséggel kapcsolatos törvénymódosítás csak néhány hónapos múltra tekint vissza, és a beérkezett jelentések feldolgozása jelenleg is folyamatban van, pontos számot az érintett körről nem tudnak közölni. Becsléseik szerint több tízezer ember érintett az esetleges szankciókban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik