Belföld

A matekérettségi hivatalos megoldásai

Az oktatási tárca szerda reggel közzétette a keddi matematikavizsga hivatalos megoldásait. Bár az FN olvasói már tegnap dél körül elolvashatták a középszintű matek megoldásait, a hivatalos javítási és értékelési útmutató csak szerda nyolctól hozzáférhető.

Az OKM honlapján található dokumentumban (középszint, emelt szint) az is pontosan megtalálható, hogy melyik feladat pontosan mennyi pontot ér. Az FN, úgy tűnik, kitűnőre érettségizett matekból is, a megoldásaink megegyeznek a hivatalossal. Volt ugyan egy számolási-elírási hibánk, azt gyorsan korrigáltuk. (Könnyű nekünk, a maturálók ezt nem tehették meg. És könnyű nekünk, mi egy középiskolai tanárral oldattuk meg a tesztet.)

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. A vizsgázók először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldották meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt a diákok tetszésük szerint oszthatták meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatták.

A középszintű II. feladatlap két részre oszlik, mindkettő három-három feladatot foglal magában. E rész példái illeszkednek ahhoz a trendhez, hogy ma a matematikatanítás leginkább a diákok logikai, gondolkodási készségeit fejleszti. Előtérbe került a tesztben a valószínűségszámítás, a kombinatorika, a statisztika. A feladatok többségében voltak elrejtve „kis csavarok”.

Ha valaki eléri a 20 pontot, már átlépte az elégséges határát. Ha csak 10-et elért, akkor pedig szóbelin adhat számot tudásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik