Belföld

Új vírus: ezernél is több megbetegedés

Több mint ezren betegedtek meg eddig világszerte az új típusú influenzában - közölte hétfőn az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). Magyarországon még nincs beteg.

Európában 79, Európán kívül 929, azaz világszerte 1008 megerősített fertőzésről tudnak – jelentette be az Európai Unió ügynökségeként működő ECDC. Az általa közölt adat eltér az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett adataitól.

A WHO szerint összesen 985 megerősített fertőzést regisztráltak eddig világszerte. A betegség halálos áldozatainak száma mindkét kimutatás szerint 26.

A 79 európai fertőzött több mint felét (44) Spanyolországból jelentették. Nagy-Britanniában 18, Németországban 8 megerősített fertőzést regisztráltak. A többi érintett országban csak szórványosan fordult elő egy-egy megbetegedés. Húsz gyanús európai esetet még vizsgálnak – tette hozzá a stockholmi székhelyű ECDC.

Franciák, portugálok

Az ECDC beszámolója után jelentette be a francia egészségügyi miniszter, hogy két, Mexikóból hazatért fiatal turista is megfertőződött a vírussal. A két új fertőzéssel együtt négy megerősített megbetegedést regisztráltak eddig Franciaországban. Portugáliában hétfőn hivatalosan megerősítették az első új típusú influenzás esetet: a beteg – egy 30 éves nő – mexikói nyaralásából tért vissza nemrég hazájába.

Két újabb, új típusú influenzás megbetegedést regisztráltak Olaszországban. Az egészségügyi minisztérium hétfői közlése szerint egy 16 éves lányt és egy 11 éves fiút kezelnek vírusellenes szerekkel római kórházakban. Ezzel négyre nőtt az országban az új influenzavírus által okozott ismert megbetegedések száma. Ezek az esetek sem szerepelnek még az ECDC statisztikájában.

Karantén

Karanténba helyezték egy svájci laktanya mind a 250 katonáját az ország nyugati részén fekvő Fribourgban, mert ketten közülük gyaníthatóan megfertőződtek az új típusú influenzavírussal – közölte a szövetségi védelmi, polgári védelmi és sportminisztérium. Az nem derül ki a közleményből, hogy a szóban forgó két katona járt-e a közelmúltban a járványtól leginkább sújtott országok valamelyikében, Mexikóban vagy az Egyesült Államokban.

Szórványosan előfordultak olyan esetek is, amikor az európaiak valamely honfitársuktól, nem pedig mexikói utazásuk alatt kapták el a vírust. Németországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában nyolc ember fertőződött meg ilyen módon. Magyarországon még nem okozott megbetegedést az új influenzavírus.

Különgép

Az ECDC szerint Európán kívül 946 fertőzésről tudnak az egészségügyi hatóságok, ebből 590-ről Mexikóban, 226-ról az Egyesült Államokban és 101-ről Kanadában. Nem az új influenzában hunyt el az a beteg a törökországi Antalya tartományban, akiről korábban ezt gyanították – mondta hétfőn egy török kórházi szóvivő.

Különrepülőgépet meneszt a mexikói kormány a latin-amerikai ország állampolgáraiért Kínába. Mexikó pekingi nagykövete szerint honfitársai hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az ázsiai országban az új vírus mexikói eredete miatt. A kínai hatóságok már a repülőtéren elkülönítik a mexikóiakat. Egyeseket közülük kórházba vittek, másokat egy pekingi külvárosi szállodában helyeztek el – mondta el Jorge Guajardo nagykövet egy vasárnapi interjúban.

Kinyit Mexikó

Mexikó fővárosában szerdán kinyithatnak az influenzajárvány miatt bezárt vendéglők és kávéházak, de a megszokott hétköznapi rend csak fokozatosan tér vissza a szolgáltatásokban – jelentették be hétfőn az illetékesek.

Május 6-án felújíthatják munkájukat az éttermek, de továbbra is teljesíteniük kell az egészségügyi hatóságok követelményeit. A múzeumok, könyvtárak és kegyhelyek kapui csütörtökön nyílnak meg, a moziknak, színházaknak és zenés mulatóknak még várniuk kell, az iskolákról pedig később döntenek – tájékoztatta a sajtót José Ávila, a polgármester helyettese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik