Belföld

Péntekig gyűjthetik az ajánlószelvényeket a pártok

Már csak öt napig gyűjthetik a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson listát állítani szándékozó pártok a választópolgárok ajánlószelvényeit.

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. A pártoknak előbb nyilvántartásba kell vetetniük magukat az Országos Választási Bizottságnál (OVB). Eddig 26 párt vetette magát nyilvántartásba, köztük valamennyi parlamenti párt.

A nyilvántartásba vett pártoknak be kell jelenteniük az ajánlószelvény-gyűjtést az adatvédelmi biztosnál is.
A pártok csak zaklatás nélkül gyűjthetnek ajánlásokat. Tilos ajánlást gyűjteni a munkahelyeken, az egészségügyi, a közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint közösségi közlekedési járműveken.

Jelöltet ajánlani a kitöltött ajánlószelvény átadásával lehet. A többszöri ajánlás mindegyike érvénytelen lesz; ezeket az ajánlásellenőrző rendszer kiszűri és érvényteleníti.
Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint aláírása.

Az OVB februárban kiadott állásfoglalása szerint az ajánlási szabályok megsértését jelenti, ha a választópolgár csak a személyes adatait vagy/és az aláírását tartalmazó ajánlószelvényt, vagy teljesen üres ajánlószelvényt ad át a jelöltnek vagy a jelölt, illetve a jelölő szervezet képviselőjének, és a hiányzó adatokat a választópolgár távollétében más tölti ki. Érvénytelen a másolt szelvényen történő ajánlás is.
A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármit ígérjen vagy adjon; ez bűncselekménynek minősül.

Ha a szelvény elvész, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől. Az ajánlószelvényekről másolatot készíteni tilos, az azokon szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célból nem használhatja fel senki. A pártoknak az ajánlószelvények leadásával legkésőbb május 8-án 16 óráig kell bejelenteniük a listájukat. A pártnak egyúttal meg kell neveznie a listán szereplő jelölteket. A listán legfeljebb 66 jelölt szerepelhet, de a szavazólapra csak 22 kerül fel. (Magyarország 22 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik