Belföld

MSZP: tiszteletre méltó hazánk uniós teljesítménye

Az MSZP szerint tiszteletre méltó az a teljesítmény, amelyet Magyarország európai uniós tagként a csatlakozása óta eltelt öt évben elért - mondta Kocsi László, a párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MSZP szerint tiszteletre méltó az a teljesítmény, amelyet Magyarország európai uniós tagként a csatlakozása óta eltelt öt évben elért – mondta Kocsi László, a párt országgyűlési képviselője hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

A kormánypárti politikus szerint Magyarország a beilleszkedésben, az érdekérvényesítés területén mérhetően jó teljesítményt nyújtott. Példaként az ország számára kedvező uniós költségvetést, a schengeni csatlakozást említette.
Kocsi László a kisebbségi kérdés unió kínálta megoldásáról azt mondta, “haladtunk is előre”, de nem minden lehetőséget használtunk ki.

Ahhoz, hogy ez a határok mozgatása nélküli, az európai keretekben megvalósuló nemzeti újraegyesítés megtörténjen, szükségesek azok a lelki, politikai adottságok is, amelyek egy nemzetnek a kulturális, politikai egységét jelenthetik – vélekedett az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szocialista alelnöke. Kocsi László a következő időszak feladatai közé sorolta azt, hogy egyszerűsíteni, gyorsítani kell az uniós fejlesztéspolitikai intézmények döntéseit. Hozzátette: el kell érni, hogy Magyarország ne csak a schengeni, hanem az euróövezet tagja is legyen.

Közölte: a gazdasági válságban Magyarországnak az unió nélkül sokkal nehezebb lett volna talpon maradnia, most pedig az unió biztosította forrásokkal sokkal nagyobb esélye van a válságkezelésre. Kocsi László a következő időszak feladatai között említette a 2011-es magyar uniós elnökségre való felkészülést. Szerinte ez az a feladat, amelyre “a politikai logikán áthajolva” tudnak a pártok felkészülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik