Belföld

Kanadai diákok kínai karanténban

Karanténba zártak egy 25 fős kanadai diákcsoportot egy kínai szállodában új influenzavírus-fertőzés gyanúja miatt - közölte hétfőn a montreali egyetem illetékese.

A diákok a hétvége óta vannak zárlat alatt, bár egyiküknél sem észlelték a fertőzés tüneteit. Ennek ellenére naponta háromszor mérik meg a lázukat – tette hozzá az egyetem szóvivője.

Az egyik diák a CBC kanadai tv-nek elmondta, hogy amikor gépük leszállt az észak-kínai Csangcsunban (Changchun), a helyi egészségügyi hatóságok képviselői várták őket, a repülőtér egyik szobájába vitték őket és azonnal megmérték a lázukat.
A kanadai külügyminisztérium egyelőre nem nyilatkozott a karanténba zárt diákok ügyéről.

Kanadában eddig 103 újvírusos megbetegedést erősítettek meg, és karanténba zártak 220 sertést, amelyek egy, a közelmúltban Mexikóból hazatért dolgozótól fertőződtek meg. Ezek voltak az első esetek, hogy az emberről emberre terjedő H1N1 vírus más élőlényekre is átterjedt. A kanadai egészségügy azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a sertések gyakran megbetegszenek influenzában és a sertéshús fogyasztása nem veszélyes.

Kína ennek ellenére elrendelte a sertéshús és húskészítmények importját a fertőzést érintő Alberta kanadai államból, ahogyan korábban Mexikóból és az Egyesült Államok néhány államából is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik