Belföld

Küszöbön áll a világjárvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai közlése szerint a világon eddig 148 beteg esetében bizonyosodott be, hogy a sertésinfluenza vírusától fertőződött meg, és ezen esetek közül nyolc volt halálos.

A 148 esetből 91 egyesült államokbeli, 26 mexikói. A nyolc halálos áldozat közül egy az Egyesült Államokban hunyt el, a többiek Mexikóban. A WHO korábbi mérlegéhez képest az új már tartalmaz egy ausztriai és három németországi esetet. Mindegyik esetet a WHO valamelyik referencialaboratóriuma erősítette meg.

Világméretűvé válik

A WHO a hatos fokozatú skálán 5-ös szintre emelte szerdán a H1N1 vírus okozta sertésinfluenza terjedése miatt a riasztást – jelentette be Margaret Chan, az ENSZ szakosított szervezetének főigazgatója. “A legtöbb ország még mindig nem lesz érintve ebben a fázisban, de az 5-ös fokozat jól érzékelteti, hogy küszöbön áll a világjárvány, és minden országnak életbe kell léptetnie a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos terveit” – hangsúlyozta. Mindazonáltal úgy vélte, a világ jobban fel van készülve egy globális járványra, mint korábban bármikor.

Lesznek európai áldozatok is

Az Európai Bizottság szerint a kontinens jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, a várható világjárványnak azonban így is lesznek halálos áldozatai Európában. „Lesznek halálos áldozatok. Nem az a kérdés, hogy halnak-e meg majd emberek, hanem inkább az, hogy hányan, százas, ezres vagy tízezres nagyságrendben” – jelentette ki Robert Madelin, a bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója egy szerda esti interjújában.

Az Európai Bizottság az uniós egészségügyi miniszterek csütörtöki luxembourgi tanácskozásán nem tesz olyan javaslatot, hogy függesszék fel a Mexikóba és az Egyesült Államokba irányuló légi járatokat, hanem amellett van, hogy inkább intsék nagyobb óvatosságra az ezekbe az országokba utazókat – közölte a főigazgató. A sertésinfluenza elleni oltóanyag száz napon belül rendelkezésre állhat Európában – tette hozzá.

Kampány indul

Az eddig igazolt öt sertésinfluenza-fertőzésen túl további 76 gyanús esetet vizsgálnak Nagy-Britanniában, közülük húszat Walesben – közölte a walesi tartományi kormány egészségügyi minisztere. Kiderült az is, hogy az öt brit beteg közül hárman ugyanazon a repülőgépen utaztak haza Mexikóból. Alan Johnson brit egészségügyi miniszter bejelentette: csütörtöktől a nyomtatott sajtóban, valamint a televíziókban és a rádiókban tájékoztató kampány indul a sertésinfluenzáról és a megelőzés módjairól.

Svájcban is van egy igazoltan sertésinfluenzás eset az illetőt ápoló kórház csütörtök hajnali bejelentése szerint. A beteg korábban Mexikóban járt. Eddig 128 embert teszteltek az ausztrál egészségügyi hatóságok sertésinfluenza gyanújával, de mindeddig az országban nem volt a betegségnek megerősített esete.
Peruban is bebizonyosodott egy betegről, hogy sertésinfluenzás. Lima betiltott minden Mexikóból érkező légi járatot. Az ecuadori kormány bejelentette, hogy szükségállapotot vezettek be két hónapra a dél-amerikai országban a sertésinfluenza veszélye miatt. Hatvannapos egészségügyi szükségállapotot hirdetettek ki Nicaraguában is.

Hivatali szünet

Az amerikai oktatási minisztérium közölte szerdán, hogy országszerte mintegy száz iskolát zártak be a százezerből a járványveszély miatt. Gyanús esetek már az ország 11 államában vannak. Mexikóban hétről nyolcra emelkedett azoknak a haláleseteknek a száma, amelyekben az illető bizonyosan sertésinfluenzában hunyt el – jelentette be a mexikói egészségügyi miniszter.

Mexikóban péntektől május 5-ig az alkalmazottak mind az állami, mind a magánszférában csak a feltétlenül szükséges munkafeladataikat láthatják el, a kormányhivatalok ebben az időszakban zárva lesznek, csak az alapvető szolgáltatások (közlekedés, élelmiszer-áruházak, hulladékgyűjtés, kórházak) működnek majd.

Mexikóban nincs hír magyar állampolgárságú sertésinfluenza-betegről, és nem jellemző, hogy Mexikóban tanuló, dolgozó magyar állampolgárok a járványtól tartva elhagynák az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik