Belföld

Infrakamerázzák az utasokat Ferihegyen

Infravörös, úgynevezett szomatoinfra kamerákkal felszerelt műszaki rendszerekkel vizsgálják a Ferihegyen leszálló utasokat péntektől, miután az Egészségügyi Világszervezet 5-ös riasztási fokozatot rendelt el az A/H1N1 járvány miatt; e legkorszerűbb technikát csak Magyarországon alkalmazzák - mondta Szacsky Mihály, a rendszer kifejlesztésében részt vett szakember.

A gép működésének lényege, hogy “nem az emberi hőt, hanem a sugárzó embert vizsgálják, a teljes természetes életfolyamatoknak megfelelően történő, emberből kijövő elektromágneses sugárzás infravörös tartományát” – magyarázta a kutató.

Ha az embernél valamilyen funkcionális változás történik, akkor az ember természetes sugárzása, ami hőmérsékleti sugárzás, jelentősen változik – mondta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete szomatológiai laboratóriumának vezetője, hozzátéve: őket nem elsősorban az abszolút hőmérsékleti értékek érdeklik, hanem a differenciált változások.

Közölte, megkapták a betegségre vonatkozó paramétereket, azt, hogy milyen láz, változás, vagy élettani differencia jöhet létre a fertőzés különböző szakaszaiban, s annak megfelelően végezték el a kalibrációkat az infravörös érzékelőkön. A kamerához kapcsolódik egy számítógépes feldolgozó- és riasztórendszer.

Ha valakinél érzékeli a kockázatot a gép, nyomtatott formában megjelenik az utas fejéről készült infrafelvétel, valamint fotója a tisztiorvosi szolgálat helyszínen tartózkodó szakembereinél, akik ezután megkezdhetik a konzultációt – mondta Szacsky Mihály.

Az infra- és a hőkamerás rendszerek közötti különbséget érzékeltetve elmondta, a termokamerák maximum tíz hőmérsékleti mérőpontot tudnak vizsgálni, ezzel szemben az infrakamerákkal több mint öt és félmillió mérési érték áll rendelkezésre. A bonyolult informatikai és műszertechnikai egységgel többek között mérik a relatív nedvességtartalmat, a hőmérsékletet és a külső sugárzásokat.

Szacsky Mihály elmondta azt is, hogy az élettani folyamatok mérésénél a hőkameránál az “induló hiba” 2-2,5 Celsius fok lehet. Ez épp elég arra, hogy a hőkamera, amely abszolút hőmérséklet-mérésre van kitalálva, nem rögzít pontos adatot, magyarán használhatatlanná válik a vizsgálati eredmény a biológiai rendszereknél – tette hozzá.

Mint magyarázta, az infrakamera a hőkamerának egy más mérésterületre is alkalmazható egysége. Ezek a kamerák mindig a hősugárzást mérik, a hőáramot nem.

Szólt arról, a vizsgálatnál előfordulhat, hogy bármilyen más fertőzéssel érintett ember kerül a kamera elé, de – mint fogalmazott – “ha azt mondjuk, az előszűrésnél a száz százalékból a feltételezett egy százalékot kiszűrjük, és ebből csak 0,1 a sertésinfluenzával érintett, akkor ez óriási siker”.

A két gépet, amelyet pénteken adnak át hivatalosan, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal kötött együttműködési megállapodásnak megfelelően üzemelték be csütörtökön a reptéren.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán 5-ös fokozatúra emelte a riasztást az A/H1N1 járvány miatt. Az 5-ös riasztási fokozatot a WHO abban az esetben rendeli el, ha a betegség ugyanannak a térségnek több mint két országában önálló gócokban alakul ki. A szerda esti adatok alapján a WHO automatikusan elrendelte a riasztási szint emelését.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.