Belföld

Tiltott a csók Mexikóban

A sertésinfluenza miatt szinte teljesen megbénult Mexikó élete: a húszmilliós főváros, Mexikóváros utcái kiürültek, az emberek nem járhatnak templomokba, meccsekre, a buszpályaudvarokon egészségügyi alkalmazottak posztolnak. Az éttermek lehúzták a rolót, és csókolózni sem ajánlatos.

A New York Times adatai szerint keddre már 152-re emelkedett a sertésinfluenza halálos áldozatainak száma Mexikóban, a fertőzötteké pedig meghaladta az 1600-at. Az Egészségügyi Világszervezet a járvánnyal kapcsolatos veszélyszintet eggyel magasabbra emelte, ám nem rendelte el a határok lezárását és az utazások betiltását a közép-amerikai országba. Ennek ellenére az Egyesült Államok, Németország és Franciaország nem ajánlja a nem életbevágóan fontos utakat Mexikóba, ahogyan Japán is jelezte, hogy nem ad ki vízumot a mexikói turistáknak.

Étterem Mexikóban - lehúzzák a rolót? (KÉPGALÉRIA!)

Étterem Mexikóban – lehúzzák a rolót? (KÉPGALÉRIA!)

A mexikói kormány szigorú intézkedésekre kényszerült, hogy megállítsa a járvány terjedését. Így a legnagyobb érdekvédelmi szervezet vezetője, Carlos Galaz Echeverría azt ajánlotta, hogy idén halasszák el a május elsejei ünnepségeket. Ennek okai között szerepel a kormány azon intézkedése, hogy a lakosság kerülje a nagy tömegrendezvényeket. Így üresek a templomok, a múzeumok és a színházak.

Nem tanácsos csókolózni

Ennek ellenére a fiatalok maszk nélkül tomboltak a finn The Rasmus együttes koncertjén. Az általános iskolák egészen május 6-ig zárva vannak. A mexikói hatóságok a fokozott veszélyre hivatkozva nem tanácsolják a csókolózást és a kézfogást sem.

A reptereket és buszállomásokat egészségügyi alkalmazottak és katonák vigyázzák, s olyan embereket keresnek, akiken kiütköznek az influenza tünetei, így a magas láz és a köhögés. „Aki gyengének látszódott, azonnal hazaküldték” – írja a Guardian.

Lehúzták a rolót az éttermek

Újabb kormányzati lépés az éttermek bezárása 10 napra, s csak az elvihető ételek árusítását engedélyezik. Ám, emeli ki a Canirac étteremhálózat vezetője „fizetni kell a bérleti díjat, a villanyt, a különböző adókat, amelyek költségét nem fogja fedezni az elvihető ételek árusítása.”

A fenti intézkedések eredménye az is, hogy a Chivas és a Pumas focicsapatok közötti mérkőzésre nem mehettek el a szurkolók, így 500 ezer dollárért fizették vissza a jegyek árát a szurkolóknak, s egyéb bevételektől is elestek, legfőképpen a söreladásokétól. A mexikói lakosság csak remélheti, hogy nyugodtan készülhet a legnagyobb országos ünnepnapra, május 5-ére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik