Belföld

Az Omninvest felkészült az oltóanyag gyártására

Felkészült a mexikói, úgynevezett sertésinfluenza elleni oltóanyag gyártására a hasonló szerek előállítására berendezkedett Omninvest Kft. Ha megkapják a vírustörzset, rövid időn belül megkezdődhet az ampullák töltése.

Németh Zsolt, a társaság munkatársa elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az A/H1N1 nevű vírus valamennyi országban felbukkanhat, de mielőtt a járvány netán felütné a fejét, a vírustörzsminta felhasználásával megindulhat az ilyen esetekre kidolgozott, úgynevezett pandémiás termelési terv végrehajtása.

A pandémiás termelési terv elkészítéséhez – saját fejlesztési pénzek mellett – a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól 2006-ban pályázati úton elnyert 2 milliárd forintos keretet használta fel a társaság. E szerint az influenza elleni évi 1,6 millió ampulla oltóanyagot egy speciális technológiával, elölt vírus felhasználásával állítják elő. Az ebből gyártott injekció mozgósítja az ember védekező mechanizmusát, ellenanyagot termel, ami felvértezi az illető immunrendszerét az élő vírus támadásának visszaverésére – utalt rá a szakember.

A Pilisborosjenőn 1995-től működő, száz embert foglalkoztató üzem szükség esetén a napi normál termelésről azonnal átválthat az újfajta influenzavírus elleni oltóanyag gyártására. A kapacitás heti 500 ezer ampulla előállítását teszi lehetővé – közölte Németh Zsolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik