Belföld

Napokon belül Magyarországra érkezhet a vírustörzs

Magyarország 8-12 héten belül félmillió sertésinfluenza elleni oltóanyagot készíthet el. Európában már kopogtat a vírus, 106 gyanús esetet tartanak nyilván. Németországban és Ausztriában is tapasztaltak megbetegedést.

Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke a parlament egészségügyi bizottsága előtt közölte: az úgynevezett A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs vadvírusát már korábban megkérték az Egyesült Államoktól, amely napokon belül meg is érkezhet. Amint a magyar szakemberek megkapják a vírustörzset, 8-12 héten belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint a világban összesen 2374 gyanús esetet tartanak nyilván, 87 betegnél igazolták az említett vírus jelenlétét. Európában 106 gyanús páciensről tudnak, közülük négy embernél mutatták ki a vírust.

Már a környéken is

Közben megerősítették, hogy Németországban három sértésinfluenza-esetet regisztráltak. A Robert Koch Intézet közlése szerint a kór megfertőzött egy 22 éves nőt, aki Mexikóból tért nemrég haza. A beteget egy hamburgi kórházban kezelik. Egy harmincas éveiben járó férfit a bajorországi Regensburgban ápolnak, és megbetegedett egy 37 éves dél-németországi nő is, aki a közelmúltban ugyancsak Mexikóban járt.

Az európai országok közül egyébként eddig Nagy-Britanniában és Spanyolországban találtak sertésinfluenzával fertőzött embereket, valamint „nagy valószínűséggel” Ausztriában is.

Az első európai beteg spanyol volt

Az első megerősített európai fertőzést Spanyolországból jelentették még hétfőn. További 20 embert tartanak megfigyelés alatt fertőzés gyanújával, de egyikük állapota sem súlyos.

Nagy-Britanniában keddig két igazolt sertésinfluenza-esetet észleltek. Egy fiatal skót házaspár mexikói nászútjáról hazatérve betegedett meg, őket Glasgow közelében, Airdrie kisváros kórházának elkülönítő részlegében kezelik. Betegségük a hatósági tájékoztatás szerint nagyon enyhe lefolyású volt. Éppen az enyhe tünetek miatt a két beteg napokig nem ment orvoshoz, abban a hitben, hogy az időeltérés miatt nem érzik jól magukat. Szakértők szerint ez annak a kockázatával járhat, hogy esetleg akár több száz személyt is megfertőzhettek. A skót egészségügyi szervek 23 további gyanús esetet vizsgálnak.

Szerdán három újabb sertésinfluenza-fertőzést azonosítottak a brit hatóságok. Egy 12 éves kislány és két felnőtt lelete bizonyult pozitívnak. A gyermek a délnyugat-angliai Torbay városában, a két felnőtt Londonban, illetve Birminghamben él.

Maszkok, szórólapok

A brit kormány közben maszkokat és tájékoztató szórólapok tízmillióit rendelte meg a betegség elleni harc jegyében. A szerdai brit sajtóban ismertetett tervek szerint az egészségügyi minisztérium összesen 32 millió, egyszer használatos szájmaszk beszerzését kezdeményezte, nem elsősorban a lakosság, hanem az egészségügyi szakszemélyzet részére. Alan Johnson egészségügyi miniszter már a hét elején kijelentette: a brit kormány nem tartja indokoltnak, hogy a lakosság maszkot viseljen nyilvános helyeken. A brit Egészségvédelmi Hatóság (HPA) szerint azonban a sertésinfluenza-gyanús eseteket közvetlenül vizsgáló szakszemélyzet számára ajánlatos eldobható maszk, valamint a felsőruházatot fedő orvosi köpeny és kesztyű viselete. A hatóságok emellett a 25 millió brit háztartás mindegyikébe szórólapokat juttatnak el, tájékoztatva a lakosságot a sertésinfluenza jellemzőiről, illetve a fertőzés megelőzésének módjairól.

Az Európában vizsgált személyek közül szinte mindenki Mexikóból, illetve az Egyesült Államokból tért haza a közelmúltban. Akik nem, azok is onnan hazatértekkel érintkeztek. Ha ez utóbbiak közül bármelyik személyről bebizonyosodik, hogy a sertésinfluenza vírusával fertőződött, az azt jelentené, hogy a kór az öreg kontinensen is továbbterjedhet.

A betegség először Mexikóban ütötte fel a fejét a hónap közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik