Belföld

A kórházakban is sztrájk lesz

Szinte valamennyi egészségügyi intézményben kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak május 8-án - tudta meg az FN a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnökétől.

Gyenes Géza emlékeztetett rá: az orvosok érdekvédelmi szervezete is tagja az országos munkabeszüntetést meghirdető Liga Szakszervezetnek, ezért azokban az egészségügyi intézményekben is szüneteltetik az ellátást, ahol a doktorok tagjai a MOSZ-nak. A szervezet jelenleg csaknem 15 ezer tagot számlál, ezért valószínűsíthető, hogy aligha lesz olyan kórház vagy rendelőintézet, amelyben nem lesz sztrájk.

A munkabeszüntetés ellenére a betegeknek nem kell komolyabb fennakadásokra számítani, mivel a legtöbb helyen akkor tartják meg a sztrájkot, amikor várhatóan a legkisebb a betegforgalom.

Az elnök hozzátette: a sürgős eseteket a munkabeszüntetés ideje alatt is ellátják, mint ahogy az aznapra tervezett műtétek sem maradnak el. Az orvosok demonstrációja inkább jelzés-értékű, a betegellátást a szakszervezet tagjai nem akarják megzavarni. A visszajelzések alapján egyébként az intézményvezetők többsége partnerséget mutatott a megszorító intézkedések elleni tiltakozás e formája mellett – jegyezte meg Gyenes Géza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik