Belföld

Durvul a sertésinfluenza-helyzet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a második legmagasabb szintre, 5-ös fokozatúra emelte a sertésinfluenza miatti riasztási szintet - közölték szerdán illetékesek.

Margaret Chan a WHO székhelyén tartott sajtókonferencián közölte: úgy döntött, hogy a négyesről ötös szintre emeli a riasztási fokozatot. Hangsúlyozta: küszöbön áll a világjárvány, és minden országnak életbe kell léptetnie a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos terveit.

Tekintettel arra, hogy a vírus “a lassulás minden jele nélkül terjed”, a WHO nemzetközi szakértőkből álló vészhelyzeti bizottsága szerda este ismét összeült, hogy megvitassa a riasztási szint emelését.

A hatfokú skálán az 1-es az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6-os pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre. A hármas szint azt jelzi, amikor egy állati vírus szórványos fertőzéseket okoz embereknél, de még nem alakul ki emberről emberre történő rendszeres vírusátadás, ami a nagyobb, közösségi szintű fertőzéseket előidézheti. A négyes fokozat azt jelenti, hogy egy új vírus által okozott, emberről emberre terjedő megbetegedés bukkant fel, amely képes közösségi szinten járványt előidézni, és a világméretű járvány kockázata jelentősen megnövekedett, de kitörése még egyáltalán nem biztos. Az ötös-hatos fokozat már a fertőzés elterjedésének jelentős veszélyét jelzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik