Belföld

WHO: már 4-es fokozaton a riasztási szint

Egy fokozattal emelte - hármasról négyesre - a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn.

A WHO tizenöt tagú szakértői bizottsága hétfőn tartott újabb válságtanácskozást Genfben. A szakértők tanácsára Margaret Chan főigazgató úgy döntött, hogy az eddigi hármasról négyesre emeli a riasztási szintet – közölte Fukuda Keidzsi, a WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese.

A WHO szakértői bizottságának szombati rendkívüli ülésén még az a döntés született, hogy nem emelik a riasztás szintjét. Ugyanakkor a szakértők tanácsára a főigazgató nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a betegség terjedését.

Keidzsi hétfőn arra figyelmeztetett, hogy a világ egyetlen térsége sincs biztonságban a sertésinfluenza-vírustól. “Egy olyan korban, amikor az emberek repülőgéppel nagyon gyorsan utaznak szerte a világban, nincs olyan térség, ahova a vírus ne juthatna el” – mondta a főigazgató-helyettes, aki felszólította a világ országait, hogy fokozottan készüljenek. Hozzátette azonban, hogy a határok lezárása és utazási korlátozások bevezetése jelen pillanatban nem lenne helyes döntés. Hangsúlyozta azt is, hogy jelenleg nem tekintik elkerülhetetlennek a világjárvány kitörését.

Az Egyesült Államokban már negyven beteg esetében bizonyosodott be, hogy a madár-, a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társító A/H1N1 jelzésű új vírustörzs fertőzte meg őket. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter óvatosságra intette Mexikóba utazó honfitársait, az Európai Unió pedig azt tanácsolta mindenkinek, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzon a sertésinfluenza által érintett térségekbe.

A hatfokú skálán az 1-es az emberi esetek kis kockázatát jelenti, a 6-os pedig a kór erőteljes, hosszan tartó terjedését emberről emberre. A hármas szint azt jelzi, amikor egy állati vírus szórványos fertőzéseket okoz embereknél, de még nem alakul ki emberről emberre történő rendszeres vírusátadás, ami a nagyobb, közösségi szintű fertőzéseket előidézheti. A négyes fokozat azt jelenti, hogy egy új vírus által okozott, emberről emberre terjedő megbetegedés bukkant fel, amely képes közösségi szinten járványt előidézni, és a világméretű járvány kockázata jelentősen megnövekedett, de kitörése még egyáltalán nem biztos.

Az FN információi szerint a magyar illetékesek igyekeznek minél hamarabb (néhány napon belül) megszerezni az izolált vírustörzset, amely alapján megkezdődhet az ipari méretű vakcinagyártás. Az oltóanyag kifejlesztéséig a szakemberek azt tanácsolják, hogy mindenki fokozottan tartsa be az alapvető higiénés előírásokat. A vírus cseppfertőzés
útján terjed, ami ellen az egyik leghatékonyabb védekezés a gyakori és alapos kézmosás.

A kialakult pandémiás helyzet kapcsán csütörtökön az Európai Unió Tanácsa rendkívüli ülést tart a tagországok egészségügyi miniszterei részvételével Luxemburgban, ahol természetesen Székely Tamás egészségügyi miniszter is jelen lesz.

Utoljára 1968-ban volt világméretű influenzajárvány, a hongkongi influenza mintegy egymillió embert ölt meg szerte a világon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik