Belföld

Világszerte 1757 új influenzás

Eddig világszerte összesen 1757 embert regisztráltak, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák - közölte a magyar egészségügyi miniszter. Magyarországon nincs semmiféle veszély, de az ország felkészült az esetleges járványra..

Hétfő óta csaknem 400-zal nőtt a gyanús esetek száma. Jó hír azonban, hogy az igazolt esetek számával arányosan nem növekedett a halálesetek száma. Sem az Egyesült Államokban, sem Kanadában nem halt meg eddig senki, Mexikóban viszont további hét áldozatot követelt a sertésinfluenza – mondta Székely Tamás.

A WHO főigazgatója kezdeményezte az IMF-nél egy közegészségügyi katasztrófaalap létrehozását, amelyből a vakcinagyártást finanszírozni lehet. További fejlemény, hogy úgy néz ki, mostanra sikerült a vírus génszerkezetét megállapítani.

Többletpénz a védelemre

Az egészségügyi miniszter a magyarországi intézkedésekről is beszámolt. Ezek közt említette, hogy keddtől működik az ingyenesen hívható információs zöld szám (06 80 204 217). Újabb figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki Ferihegyen, valamint regisztrálják az utasokat, akiknek azt javasolják: az útlevélvizsgálat vagy a csomagfelvétel előtt vegyenek részt az egészségügyi kontrollon.

Székely Tamás egészségügyi miniszter mutatja a Ferihegyi repülőtéren elhelyezett plakátot. Balra Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke (MTI)

Székely Tamás egészségügyi miniszter mutatja a Ferihegyi repülőtéren elhelyezett plakátot. Balra Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke (MTI)

Az országos tiszti főorvos emellett kezdeményezte az egészségügyi miniszternél a Pandémiás Tervben megfogalmazott költségvetési források biztosítását a többletintézkedések miatt. Ez azért szükséges, hogy a hatóság felkészülhessen arra, ha esetleg a jelenlegi négyes szintről ötös fokozatúra emelnék a készültséget. Az ötös fokozatban szükség van a mintavételek számának 50 százalékos növelésére és a kijelölt határátkelőhelyeken érkező utasok szűrésére.

Hazánkban nincs veszély

Ezen kívül megkezdődött az egészségügyi intézmények Pandémiás Tervének aktualizálása is. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet áttekinti, melyek azok a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, amiket a kórházaknak térítésmentesen ki lehet osztani, ha járvány van.

Összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet, amely előreláthatólag csütörtökön fog ülést tartani, és össze fogják hívni a katasztrófakoordinációs bizottságot is, hiszen a járvány több tárcás együttműködést igényel – mondta a miniszter. Falus Ferenc, az ÁNTSZ országos tiszti főorvosa hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy jelenleg Magyarországon nincs semmiféle veszély.

Két-három hónap az első adag vakcináig

Európában eddig nem volt olyan eset, hogy valaki egy behurcolt vírus következtében fertőződött volna meg. Jelenleg 25 ember kiképzése zajlik, akik a reptéren lévő belépési pontot fogják erősíteni. Azoknál, akik már több mint tíz napja érkeztek haza a fertőzött területekről és addig nem jelentkeztek a tünetek, nem lehetnek fertőzöttek, a vírus lappangási ideje ugyanis 4-6 nap.

Egy esetleges karantén bevezetésének minden feltétele fennáll a repülőtéren – tette hozzá Székely Tamás, aki elmondta: hőkamerákat is telepítenek ide. Arról is beszélt, hogy szükség esetén az első adag vakcinát Magyarországon 8-12 hét alatt tudják legyártani, ez 500 ezer egységet jelent, és 32 hét alatt 10 milliót is képesek előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik