Belföld

Élőben követhető a sertésinfluenza

A vírus terjedésére „lecsapott” a Google Maps és a Microsoft is, rajtuk keresztül bárki figyelemmel kísérheti a fertőzés útját.

A Mexikóban felbukkant új vírus eddig több mint 150 ember halálát okozta, gyanús tünetekkel pedig több mint ezerhatszáz beteget vizsgálnak. A vírus hamar kijutott Mexikóból, már New Yorkban és Új-Zélandon is igazolták a jelenlétét, és Európában is vizsgálnak gyanús eseteket.


View H1N1 Swine Flu in a larger map

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint komolyan fennáll egy pándémia – világjárvány – kitörésének lehetősége. A sertésinfluenza mutálódott vírusával szemben az emberi szervezet nehezen tudja felvenni a harcot, és ami még aggasztóbb, hogy a jelek szerint a vírus úgy mutálódott, hogy képes cseppfertőzéssel emberről emberre terjedni.

A felhasználók a Google Mapsen követhetik figyelemmel a vírus terjedését. A vírustérképet egy pittsburghi biomedikai szakember készítette, és a beérkező hírek alapján folyamatosan frissítik. A világtérkép négy módon jelzi a vírust: a rózsaszín jelölés a fertőzésgyanút, a lila az igazolt fertőzést, a sárga a téves riasztást, míg a pont nélküli marker a halálesetet jelöli. Bal oldalon listázva találjuk az esetek leírását a linkre kattintva, a felbukkanási helyet jelölve rövid összefoglalást kapunk a beteg koráról, neméről, a megbetegedés körülményeiről és a tünetekről.

A sertésinfluenza terjedéséről hasonló térképet találhatunk a Microsoft Live Search Mapsen is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik