Belföld

A Sportkórház és vezetője is a túlélésért küzd

Miközben továbbra sem tudni, mi lesz a hazai sportegészségügy fellegvárának számító Sportkórház sorsa, a főigazgató leváltását szorgalmazzák a dolgozók. Úgy tudni, az Egészségbiztosítási Felügyelet néhány napon belül lezárja a vizsgálatot az ügyben.

Néhány napon belül kiderül, hogy vajon a hatóság talált-e olyan hibát a Sportkórház vezetőjének munkájában, amely indokolttá teheti a menesztését. Az FN úgy tudja, az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) még a héten nyilvánosságra hozza az általa lefolytatott vizsgálat eredményét.

Alkalmatlan a főigazgató?

Korábban a kórház orvosai – köztük Tállay András adjunktus, a pekingi olimpiai orvoscsoport vezetője – levélben fordultak az intézményt működtető Egészségügyi Minisztériumhoz, amelyben Berkes István leváltását szorgalmazták. A dokumentumot aláírók olyan szakmai és etikai problémákat jeleztek, amelyek – véleményük szerint – alkalmatlanná teszik a főigazgatót a kórház irányítására. A szaktárca mellett az egészségbiztosítási pénztár és a szakmai felügyelet is vizsgálódik az intézményben.

Berkes István az ellene felhozott vádakat megdöbbentőnek nevezte és az eljárás kezdeményezésére úgy reagált: az egészségügyi krízis a Sportkórházat se kerülte el. A főigazgató is elengedhetetlennek tartja az intézet gyors és szakszerű átvilágítását.

A döntetlen vesztesei

A megvádolt főigazgató szerint nem véletlen az időzítés, mint ahogy az is érthető, hogy a kórház dolgozói egyre nehezebben viselik az intézmény jövője körül immár több éve húzódó bizonytalanságot. Korábban úgy tűnt, elkerülhetetlen a vég, a nemzetközi hírű sportegészségügyi centrum a pekingi olimpia után bezárja kapuit.

Először Molnár Lajos vetette fel a Sportkórház megszüntetésének, pontosabban áthelyezésének vagy összevonásának ötletét, majd – engedve a szakma nyomásának (hivatalosan a közelgő olimpiára való tekintettel) – mégiscsak a megmaradók közé sorolta azt. A liberális vezetésű szaktárca kezdeményezésére 2007 végén konszolidálták a felhalmozódott több mint 300 millió forintos adósságállományt.

A világjátékok után a sportért és az egészségügyért felelős tárcáknál
úgy nyilatkoztak, hogy – bár nem szűnik meg a Sportkórház, de jelenlegi
formájában nem működik tovább. Az ellátás helyét illetően azonban egyik
minisztériumban sem tudtak megnyugtató választ adni. Csak annyi volt
bizonyos, hogy az Országos Sportegészségügyi Intézet 2008. végéig
működhet a helyén.

Nem a rossz gazdálkodás okozta az adósságot?

Az adósságspirál kialakulásának hátterében nem a rossz gazdálkodás, hanem az alulfinanszírozottság áll – nyilatkozta korábban Berkes István. Miközben a „magyar modellként” emlegetett sportegészségügyi szűrési protokollt immár Európa-szerte alkalmazzák, a módszert kidolgozó Sportkórház állami támogatása az elmúlt években radikálisan csökkent.

Míg néhány éve 1,7 milliárd forintból gazdálkodhattak, addig tavaly csaknem 500 millió forinttal karcsúsították a forrást. Némi „tűzoltást” jelentett az az 50 millió forint, amit az intézmény az olimpiai felkészülésre kapott, igaz, ehhez is igen későn, tavaly április végén juthattak hozzá.

A Sportkórház új épülete (Fotó: MTI)

A Sportkórház új épülete (Fotó: MTI)

Jóllehet, Molnár Lajos nem tett lakatot a kórház kapujára, ám jelentős kapacitásszűkítést rendelt el. Többek között megszűnt az aktív belgyógyászati osztály, és a dolgozói létszám ma már 30 százalékkal kisebb, mint a reform kezdetekor.
Érdekes tény, hogy – miközben az intézményben több átvilágítás is volt, – a pénzügyi szakemberek nem tudtak megfelelő diagnózist felállítani a kórházról.

Szálloda lehet a kórházszárnyból

Nem csupán a sportegészségügyi ellátás és a kórház dolgozóinak jövője bizonytalan, de az is kérdéses egyelőre, hogy mi lesz a 2005 végére, mintegy 3 milliárd forintos beruházással elkészült új épületszárnnyal. Noha az eredeti tervek szerint ebbe a modern épületbe költöztették volna a pavilonrendszerben működő osztályokat, a ház javarészt üresen áll. Az állagmegóvásra havonta több millió forintot költenek. Egyes híresztelések szerint az impozáns épületből szállodát alakítanának ki a későbbiekben.

Egy január végén napvilágot látott kormányzati elképzelés szerint a Sportkórház fizikai állapotában maradjon ott, ahol most van. A tervek alapján a kórház mellett egy sportegészségügyi és tudományos központ jönne létre az új épületegyüttesben, amelynek befejezéséhez még mintegy 5 milliárdra van szükség.

Az év elején még azt mondták: az egész beruházás megvalósítható teljes mértékben állami forrásból. Azóta nincs hír a nagyvonalú elképzelések megvalósításáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik