Belföld

Sertésinfluenza: két beteg Nagy-Britanniában

Két sertésinfluenza-megbetegedést azonosítottak hétfőn Nagy-Britanniában; a betegeket egy skóciai kórházban kezelik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Nagy-Britannia és Franciaország járványellenes felkészültsége a legjobb a világon.

Mindkét páciens jól reagál a kezelésre, tüneteik enyhék és már gyógyulófélben vannak. A két beteg előzőleg Mexikóból tért haza, és amikor az influenza jeleit észlelték magukon, értesítették a helyi egészségügyi hatóságokat.

A fertőzött személyeket Glasgow egyik keleti elővárosa, Airdrie kórházának elkülönítő részlegében kezelik. Ezek az első, beigazolódott emberi sertésinfluenza-megbetegedések Nagy-Britanniában a mexikói járvány kitörése óta.

Az országban eddig huszonöt sertésinfluenza-gyanús beteg fordult orvoshoz, nyolc esetben a lelet negatívnak bizonyult, a többieket még vizsgálják. A brit egészségügyi hatóságok jelenleg három olyan személyt tartanak kórházi elkülönítő részlegekben, akik nemrég a kórtól leginkább sújtott Mexikóban jártak, és influenzás tüneteket mutatnak. A miniszter szerint Nagy-Britanniában 33 millió fő részére van elegendő vírusellenes gyógyszer; ez a teljes népességnek több mint a fele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik