Belföld

Ne utazzunk az USA-ba és Mexikóba!

Arra kérte az európaiakat az EU egészségügyi biztosa, hogy amennyiben módjuk van rá, halasszák el az Egyesült Államokba, illetve Mexikóba tervezett utazásukat az ottani sertésinfluenza-járvány miatt.

Andrulla Vasziliu hétfőn Luxembourgban találkozott az EU ott tanácskozó külügyminisztereivel, és tájékoztatta őket a sertésinfluenzával kapcsolatos helyzetről. Időközben Spanyolország hivatalosan is megerősítette az emberre halálos veszélyt jelentő betegség első európai előfordulását.

Vasziliu elmondta a külügyminisztereknek, hogy az unió közegészségügyi szervei állandó, szoros kapcsolatban és információcserében állnak az érintett amerikai országok társszerveivel, illetve az Egészségügyi Világszervezettel, a WHO-val. Kitért arra, hogy a sertésinfluenza vírusa globális fenyegetést jelenthet a sűrű nemzetközi utasforgalom miatt.

Hatósági tilalmat nem jelentett be az amerikai, illetve mexikói utazásokra nézve, de azt mondta: személy szerint azt tartaná helyesnek, ha lehetőség szerint mindenki elkerülné az utazást az érintett térségekbe.

Csütörtökön az EU egészségügyi miniszterei rendkívüli tanácskozást tartanak a járvány miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik