Belföld

Még nincs vészhelyzet Magyarországon

Jelenleg nincs vészhelyzet Magyarországon, még nem találtak az influenza új vírusával fertőzött betegeket – szögezte le Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján. A nemzetbiztonsági kabinetet azért összehívják. Eddig hat gyanús eset volt, valamennyi negatív.

A megelőzésben kulcsfontosságú antivirális szerek raktárkészletéről a szaktárca vezetője nem beszélt. Az FN kérdésére elmondta: az adatok titkosak, ezért csak annyi tudható, hogy a depókban megfelelő mennyiség áll rendelkezésre.

Arra sem kaptunk választ, hogy vajon mit terveznek az oltóanyag előállításához szükséges 8-12 hét alatt a lakosság védettsége érdekében.

Székely Tamás azt azonban elmondta, hogy tervezik a nemzetbiztonsági kabinet összehívását, ahol a helyzetet áttekintve döntenek, hogy szükséges-e külföldről beszerezni az antivirális készítményeket.

A legfrissebb információk szerint Magyarországon hat esetben vetődött fel a legújabb influenza gyanúja, ám valamennyi téves riasztásnak bizonyult. A vizsgált személyek mindegyike az új, H1N1 vírus felbukkanásában érintett országból (öten Mexikóból egy fő pedig Új-Zélandról) érkezett haza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik