Belföld

Az ENSZ-főtitkár világméretű járványra figyelmeztet

Új, világméretű járvány törhet ki a halálos sertésinfluenza vírustörzs terjedésével - figyelmeztetett Ban Ki Mun. Az ENSZ-főtitkár szerint ha valóban járvány kezdődött, akkor világméretű összefogásra lesz szükség.

“Aggódunk, hogy ez a vírus új influenzajárványhoz vezethet (…) enyhe hatása is lehet, de esetleg súlyos is” – mondta a főtitkár nem sokkal azután, hogy Mexikóban bejelentették, 149-re nőtt a halálesetek száma.

Még nem tudni, hogyan alakul a vírus terjedése, de az aggodalomra ad okot, hogy Mexikóban a legtöbb esetben fiatal és egészséges felnőtt halt meg a fertőzés miatt. A világszervezet gyorsan és hatékonyan reagál az ügyben – közölte Ban Ki Mun.

Az ENSZ-főtitkár szerint ez az első tesztje annak a járványügyi felkészültségi munkának, amelyet a nemzetközi közösség az utóbbi három évben végzett. Közölte, a világszervezet gyorsan és hatékonyan reagál a vírus terjedésére; az ez irányú erőfeszítéseket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hangolja össze.

A Margaret Chan WHO-főigazgató által összehívott rendkívüli bizottság hétfőn este dönt arról, hogy a jelenlegi hármas szintről négyesre emeljék-e a járványveszély szintjét jelző mutatót; a négyes kategória a “járványkockázat jelentős növekedését” jelenti. A hármas szint azt jelzi, amikor egy állati vírus szórványos fertőzéseket okoz embereknél, de még nem alakul ki emberről emberre történő rendszeres vírusátadás, ami a nagyobb, közösségi szintű fertőzéseket előidézheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik