Belföld

Vírusveszély: figyelmeztetések, szükségállapot

Az Egyesült Államokban a sertésinfluenza miatt egészségügyi szükségállapotot rendeltek el, az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a vírus veszélyesebbé válhat. A magyar külügyminisztérium is óvatosságra int.

Egészségügyi szükségállapotot rendeltek el vasárnap az Egyesült Államokban a sertésinfluenza miatt – közölte vasárnap Janet Napolitano belbiztonsági miniszter.

Fehér házi sajtótájékoztatóján a miniszter kijelentette: nem fogják vizsgálni, hogy a Mexikóból repülőgépen érkező utasok fertőzöttek-e a sertésinfluenza-vírussal. “Pillanatnyilag nem gondoljuk, hogy a tények indokolnák a Mexikóból érkezők aktívabb ellenőrzését vagy szűrését” – mondta.

“Passzív felügyelet”

Az amerikai tisztviselők megkérdezik az utasokat betegségükről, ha a sertésinfluenzától érintett térségből érkeznek. Nem fogják megakadályozni belépésüket az Egyesült Államok területére, de további vizsgálatra utalhatják őket – tájékoztatott Napolitano, aki “passzív felügyeletnek” nevezte az intézkedést.

A sertésinfluenza most felbukkant, embereket megfertőző új vírusa tovább fejlődhet, és még sokkal veszélyesebbé válhat – figyelmeztetett vasárnap Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Fejlődik a vírus

“Nagyon valószínű, hogy a vírus fejlődik. Márpedig amikor a vírusok fejlődnek, nyilvánvaló, hogy még sokkal veszélyesebbekké válhatnak a lakosságra nézve” – nyilatkozott egy sajtóértekezleten Fukuda Keidzsi, a WHO egészségügy-biztonsági kérdésekben illetékes főigazgató-helyettese.

Mint mondta, a jelenlegi “súlyos helyzetben” azért pozitívum, hogy a különböző országok – a madárinfluenzának köszönhetően – ma sokkal jobban felkészültek egy esetleges világméretű járványra, mint korábban. Sokan közülük jelentős Tamiflu-készleteket halmoztak fel, márpedig ezt a vírusellenes gyógyszert a sertésinfluenza ellen is hatékonynak tartják.

A magyar külügyminisztérium óvatosságra inti a Mexikóba utazókat a járvány miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik