Belföld

Veszélyes vírus született?

A Fehér Ház nyomon követi az Egyesült Államokban és Mexikóban tapasztalható, az emberek között pusztító sertésinfluenza-megbetegedéseket - közölte a washingtoni kormányzat egyik illetékese. A vírus a sertés-, a madár- és az emberi influenza genetikai állományát egyesíti – vélik az USA-ban. A fejleményekről az elnököt is tájékoztatják.

Noha mind a hét ismert egyesült államokbeli beteg felépült már a sertésinfluenza-vírus által okozott betegségéből, és a hatóságok nem tudnak újabb fertőződésről, több olyan nyugtalanító újdonság és talány figyelhető meg e betegség mostani felbukkanásában, amely a legnagyobb óvatosságra készteti az amerikai egészségügyi hatóságokat – közölte pénteken egy másik amerikai illetékes.

A hét beteg közül egyik sem járt élő sertések közelében, márpedig e betegséget rendesen a velük való közvetlen érintkezésben szokták elkapni az emberek. Ráadásul voltak közöttük többen, akik a többi beteget egyáltalán nem ismerték. Olyan vírus fertőzte meg őket, amely eddig még sohasem tapasztalt módon társította a sertés-, a madár- és az emberi influenza vírusainak genetikai állományát – sorolta a nyugtalanító rejtélyeket Anne Schuchat, az Atlantában működő amerikai járványügyi központ egyik vezető munkatársa az amerikai AP hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

A szakemberek feltételezik, hogy ez az új vírusfajta képes emberről emberre is terjedni, ami igen szokatlan jelenség, hiszen a sertésinfluenza vírusa általában nem. Ezért a járványok megelőzéséért, illetve megfékezéséért felelős atlantai intézmény vizsgálja most azokat az embereket, akik kapcsolatba kerültek a hét egyesült államokbeli (öt kaliforniai és két texasi) pácienssel. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint mindazonáltal nincs még ok riadalomra az Egyesült Államokban, már csak azért sem, mert úgy tűnik, hogy a forgalomban lévő vírusölő gyógyszerekkel hatásosan kezelhető a betegség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik