Belföld

Embereket öl a sertésinfluenza

A mexikói hatóságok pénteken megerősítették a sertésinfluenzás emberi megbetegedések felbukkanását: 45 halálesetet és 943 gyanús megbetegedést vizsgálnak ezzel összefüggésben. A WHO a sertés- és a madárinfluenza emberre is veszélyes „egyesülésétől” tart.

A járvány mintegy húsz halálesetet okozott a múlt hónapban, és kilenc vele kapcsolatos új elhalálozást regisztráltak az utóbbi huszonnégy órában – közölte további részletek ismertetése nélkül José Ángel Córdoba Villalobos mexikói egészségügyi miniszter. „Ez egy olyan mutáns vírus, amely a sertésekről átterjedt az emberre” – mondta a miniszter.

A WHO több áldozatról tud

A mexikói hatóságok megnyugtatták a lakosságot, hogy a ragály terjedése megfékezhető, a már kialakult betegség pedig vírusellenes szerekkel gyógyítható, ha időben felfedezik és azonosítják. A kormány pénteken elrendelte Mexikóvárosban és a szomszédos Mexico szövetségi államban az iskolák és az egyetemek bezárását, hogy elejét vegye a járvány továbbterjedésének. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is hivatalos bejelentést tett e heveny fertőző betegség felbukkanása ügyében, némiképp eltérő adatokat közölve, mint a mexikói hatóságok.

(MTI)

(MTI)

Több száz embernél diagnosztizálták az utóbbi hetekben a sertésinfluenzát Mexikóban és hétnél az Egyesült Államokban; Mexikóban hatvanan belehaltak a betegségbe – jelentette be Genfben Fadela Chaib, a WHO szóvivője. Jelenleg hozzávetőleg nyolcszáz sertésinfluenza-gyanús eset van Mexikóváros térségében, és itt 57-en vesztették már életüket ebben a megbetegedésben – közölte a szóvivő. Hasonló eseteket észleltek a Mexikó középső részén fekvő San Luis Potosí térségében, ahol eddig 24 beteget számláltak össze, és három ember vesztette életét sertésinfluenza következtében.

Veszélyes mutáns alakulhat ki

Március végén észlelték Mexikóban a járvány első jeleit. A páciensek elsősorban fiatal felnőttek, akik korábban nem szenvedtek semmilyen komolyabb betegségben. A WHO a már ismert, szezonálisan terjedő H1N1 sertésinfluenza-kórokozó egy új, A/H1N1-nek nevezett alfaját tartja felelősnek a mostani járványért. A szóvivő hangsúlyozta: a WHO-t szerfelett aggasztja a mexikói járvány, illetve a sertéspestises emberi megbetegedések egyesült államokbeli felbukkanása. A sertésekben ugyanis könnyen kialakulhat egy olyan új vírustörzs, amely társítja a sertésinfluenza és a madárinfluenza vírusainak genetikai anyagát, és nagyon fertőzőképes lehet emberi környezetben is.

Az Egyesült Államokban hét esetet regisztráltak, ötöt Kaliforniában, kettőt Texasban, de haláleset ott nem történt. A Fehér Ház nyomon követi az Egyesült Államokban és Mexikóban tapasztalható, az emberek között pusztító sertésinfluenza-megbetegedéseket, az elnököt tájékoztatták az ügyről – közölte a washingtoni kormányzat egyik illetékese. Noha mind a hét ismert egyesült államokbeli beteg felépült már a sertésinfluenza-vírus által okozott betegségéből, és a hatóságok nem tudnak újabb fertőződésről, több olyan nyugtalanító újdonság és talány figyelhető meg e betegség mostani felbukkanásában, amely a legnagyobb óvatosságra készteti az amerikai egészségügyi hatóságokat – közölte pénteken egy másik amerikai illetékes.

A szakemberek feltételezik, hogy ez az új vírusfajta képes emberről emberre is terjedni, ami igen szokatlan jelenség, hiszen a sertésinfluenza vírusa általában nem. Ezért a járványok megelőzéséért, illetve megfékezéséért felelős atlantai intézmény vizsgálja most azokat az embereket, akik kapcsolatba kerültek a hét egyesült államokbeli (öt kaliforniai és két texasi) pácienssel. Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint mindazonáltal nincs még ok riadalomra az Egyesült Államokban, már csak azért sem, mert úgy tűnik, hogy a forgalomban lévő vírusölő gyógyszerekkel hatásosan kezelhető a betegség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik