Belföld

Egyetért az iskolaátszervezésekben a Fidesz és az MSZP

Közös képviselői önálló javaslatot nyújtott be Kósa Lajos fideszes és Botka Lajos szocialista polgármester: a közoktatási törvény módosítását célzó indítvány szerint március helyett a tanév végéig dönthetnének a fenntartók a közoktatási intézmények átszervezéséről.

A javaslat alapján a fenntartó legkésőbb az intézkedés tervezett végrehajtásának évében, június utolsó munkanapjáig határozhatna a nevelési, oktatási intézmény átszervezéséről, a fenntartói jog átadásáról vagy megszüntetéséről.

A Debrecen fideszes és Szeged szocialista polgármestere által jegyzett javaslat utal arra, hogy a 2008. július 8-án hatályba lépett szabályozás óta a fenntartó legkésőbb az intézkedés tervezett végrehajtása évének március utolsó munkanapjáig hozhat döntést e kérdésben. Ez a gyakorlatban ugyanakkor azt jelenti, hogy a fenntartónak már januárban elő kell készítenie a döntéseket, a tervezett intézkedéseket a szeptemberben induló tanévről, miközben még nem ismerheti sem az óvodai, sem az alapfokú nevelési- oktatási igényeket, sem a középiskolai felvételi igényeket és eredményeket. Emellett a költségvetés tervezésének folyamatában kell megvizsgálni intézményrendszerben a már nem finanszírozható szolgáltatásokat, változó kapacitásokat – olvasható a törvénytervezetben.

A fenntartók ezekre a döntésekre hosszú, folyamatos vizsgálatok és igényfelmérések alapján juthatnak csak el. A tervezett intézkedéseket egyeztetési eljárások, szakértői véleményezés előzi meg. Ezek alapján nem látszik biztosítottnak, hogy március utolsó munkanapjáig – jogszerű egyeztetések lefolytatása esetén – megalapozott döntést hozhat a helyi önkormányzat a fenntartásában lévő intézménye átszervezéséről.

Alapszabály ugyanakkor, hogy a fenntartó tanítási évben (szorgalmi időben) továbbá – a július, augusztus hónapok kivételével – nevelési évben iskolát nem indíthat, továbbá iskolát, kollégiumot, óvodát nem szervezhet át, nem szüntethet meg, fenntartói jogát nem adhatja át, iskolai osztályt, kollégiumi csoportot, óvodai csoportot nem szerveztethet át, és nem szüntettethet meg, feladatait nem változtathatja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik