Belföld

Válságban egészségesebben élünk?

Gazdasági válság idején az emberek jobban figyelnek egészségük megőrzésére és a betegségek megelőzésére - derült ki a GfK LHS HealthCare piackutató felméréséből.

A közvélemény-kutatás szerint az egészségre történő odafigyelés leginkább a városi alsóközéposztályra és a “befutott értelmiségiekre” jellemző. A legkevésbé a szegény munkások rétege foglalkozik egészségével, bár ők is igyekeznek egyre jobban odafigyelni magukra.

Érdemes költeni az egészségünkre

Általában a felnőtt lakosság fele – 51 százalék – tesz ma többet a betegségek megelőzése érdekében, mint egy évvel korábban. Ők úgy gondolják, ma érdemes többet költeni az egészségükre, mint a tavaly. Még többen, a megkérdezettek 67 százaléka pedig többet szeretne tudni arról, hogy mit tehet a saját egészsége érdekében – olvasható a felmérésben.

A kutatás megállapítja azt is, hogy jelen gazdasági helyzetben megnőtt a bizalom az egészségügyi magánszolgáltatók iránt, elsősorban a fogorvosokat, a gyerekorvosokat és a szemészeket keresik fel. A szolgáltatások iránt 17-36 százalékkal nőtt az érdeklődés, a legnagyobb mértékben a szemorvosi szolgáltatások iránt. Arra a kérdésre, hogy melyek azok a betegségek, amelyekkel nagy valószínűséggel magánszolgáltatóhoz fordulna, a válaszadók 66,4 százaléka a fogorvos-fogászati problémát jelölte meg.

A nyugdíjasok kevesebb vény nélkülit vesznek

A GfK piackutató vizsgálata kitért a vény nélkül gyógyszerek vásárlására is. A felmérés szerint a vény nélkül kapható gyógyszerek vásárlása kapcsán a lakosság 67 százaléka nem változtatott szokásain az elmúlt hónapokban. A legnagyobb változás a szegény nyugdíjasok körében figyelhető meg: 47 százalékuk már csak súlyosabb esetekben szerez be ilyen jellegű készítményeket, 33 százalékuk továbbra is vásárol vény nélküli gyógyszereket. A megkérdezettek mindössze 2 százaléka döntött úgy, hogy már nem vesz vény nélküli készítményt.

A legkevésbé a városi alsóközéposztály változtatott gyógyszervásárlási szokásain, hiszen 75 százalékuk ugyanazokat a vény nélküli gyógyszereket vásárolja, mint egy évvel korábban. A vényköteles gyógyszerek beszerzése során a lakosság 85 százaléka nem változtatott szokásain, nyolc százalék az orvostól kéri az olcsóbb gyógyszert, hét százalék pedig a patikában.

A felső középosztály fogyasztói szegmensbe tartozók fogadják el leginkább az orvos által felírt gyógyszert, 93 százalékuk váltja ki a recepten szereplő medicinákat. A szegény nyugdíjasok azok, akik a leggyakrabban kérnek olcsóbb gyógyszert. Huszonhét százalékuk már az orvosnál, míg 20 százalékuk a gyógyszertárban kéri az olcsóbb orvosságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik