Belföld

Még nincs ítélet a csongrádi betegtragédiában

Várhatóan csak ősszel születhet elsőfokú ítélet a Szegedi Városi Bíróságon abban a perben, amely a hódmezővásárhelyi kórház egyik orvosa ellen indult egy mindszenti férfi halálával kapcsolatban.

A doktornőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja az ügyészség. A per szerdai tárgyalási napján Juhász Zsuzsanna bíró közölte, az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények miatt újabb szakértő kirendelését látja szükségesnek.

A haláleset 2007. április 6-án történt. A vádirat szerint a 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján, fokozódó fulladásos panasszal. A felajánlott kórházi kezelést azonban saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a háziorvosa riasztotta a mentőket, akik a beteget a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték. Itt ügyeletes orvosként a vádlott fogadta.

Lajkó Szilvia ügyész álláspontja szerint az orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése nélkül küldte tovább a szentesi kórházba a férfit. Hódmezővásárhelyről egy orvos nélküli mentő a beteggel a szentesi kórházba indult, ám útközben a férfi keringése összeomlott és a beteg életét vesztette.

A vádlott nem vallotta magát bűnösnek. Mint elmondta, jól ismerte a férfit, a korábbi években járó és fekvő betegként is többször kezelte. A beteg elsődleges fizikai vizsgálatát elvégezte, megvizsgálta pulzusát, ellenőrizte a végtagok ödémásodását, áthallgatta tüdejét, átolvasta a dokumentációt. Az orvos véleménye szerint a beteg nem igényelt sürgősségi ellátást, szállításra alkalmas volt, semmilyen jel nem utalt állapotának későbbi rosszabbodására.

A tárgyaláson ismertetett egyik szakértői vélemény szerint a beteg állapota a szentesi vizsgálat és a hódmezővásárhelyi kórházba érkezés között jelentősen romlott, ezért a férfi sürgősségi ellátást igényelt volna. A másik szakértői vélemény szerint a beteg halálát heveny szívritmuszavar okozta. A vádlott a férfi állapotának rosszabbodását nem láthatta előre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik