Belföld

Szinte mindenkit felvettek

Befejeződött a középfokú iskolai felvételik általános felvételi eljárása. A most iskolát váltó közel százezer nyolcadik osztályos tanuló 95 százaléka már az első körben felvételt nyert a választott gimnáziumba, szakközépiskolába.

A tanulók továbbtanulási céljait, iskolaválasztási elképzeléseinek rangsorait és a középfokú iskolák igazgatóinak felvételi döntéseit összhangba hozó kiértékelés után megszülettek a végleges felvételi eredmények. Az egyes tanulókat az általuk felállított rangsor sorrendjében a legelső olyan helyre vették fel, ahonnan – felvételi teljesítményük alapján – a középfokú iskola igazgatójától pozitív döntést kaptak, és belefértek a felvehető keretszámba.

Az Oktatási Hivatal a jogszabályban meghatározott időpontban, április 20-án megküldte a középfokú iskolák számára a felvételi jegyzékeket. Ezek alapján a továbbtanulásra jelentkezőket és általános iskolájukat az érintett középfokú iskolák április 27-éig értesítik a felvételi döntésekről.

A most iskolát váltó 98 282 nyolcadik osztályos tanuló közül 93 119 fő, azaz mintegy 95 százalékuk már ebben az „első körben” felvételt nyert valamely középfokú intézmény általa választott osztályába. Az eddigi jelentkezései alapján most elutasítást kapott 5163 tanuló a május 4-én kezdődő rendkívüli felvételi eljárásban nyer majd felvételt. Számukra az iskolaválasztáshoz a létszámukat többszörösen meghaladó üres férőhely áll rendelkezésre a különböző típusú középfokú iskolákban.

8 évfolyamos gimnáziumba 3146-an, 6 évfolyamos gimnáziumba 4531-en nyertek felvételt. Ezen gimnáziumok egy részében is van még a rendkívüli felvételi eljárás során betölthető létszámkeret. A rendkívüli felvételi eljárásban részt vevők számára tájékoztatásul az eljárás kezdetéig az Oktatási Hivatal a honlapján (www.oh.gov.hu) közzéteszi majd az egyes iskolák által meghirdetett, üresen maradt férőhelyek listáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.