Belföld

Elszállhat az egészségügyi kassza

Meghaladja a 16 milliárd forintot az Egészségbiztosítási Alap első negyedéves hiánya, ami nem tesz szükségessé újabb megszorítást, de az egészségügyi miniszter adóbevételek átcsoportosításáért lobbizik a kormányfőnél - értesült a Népszava.

Az Egészségbiztosítási Alap hiánya a február végi kilenc­milliárd forintról márciusban ugrásszerűen, 7 milliárddal nőtt. Emellett alig három hónap alatt kilenc kórház – a HospInvest Zrt. négy intézménye és öt másik kis kórház – kért finanszírozási előleget kritikus gazdasági helyzete miatt.

Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke azt mondta, egyelőre fenntartható a finanszírozás. Szerinte a 30 milliárd forintos kiadáscsökkentés és a negyedévente nyolc­milliárd forintos deficit mellett nincs szükség újabb megszorításra.

Míg más országokban drasztikus megszorítások kellettek, idehaza a 30 milliárd forintos kiadáscsökkentés alig több mint kétszázalékos elvonást jelent a kórházaknak, s csupán ugyanennyivel drágultak a gyógyszerek is – tette hozzá kökény Mihály.

A Népszava úgy tudja, a leköszönő Gyurcsány-kormány is tervezte, hogy az adóbevételekből csoportosít át az egészségügyre, és Székely Tamás egészségügyi miniszter az új kormányfőnél is lobbizik, hogy a jövedéki és a forgalmi adóbevételekből kapjon az egészségügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik