Belföld

Az új kormány és a Patikapénztár

Sajnos már nem emlékszem annak a francia, önmagát megbukott egészségügyi miniszternek minősítő hölgy nevére, aki saját tevékenységének sikertelenségét abban látta, hogy saját kormányát nem tudta az egészség ügye mellett elkötelezni.

Stratégaként meggyőződése volt, hogy az egészségügy egy olyan iparág, amely az ország minden egyes állampolgárát igénybevevőként érinti, háttériparként pedig számos más ágazatot mozgat.

Egyszerű volt a következtetése, amit azóta az Európai Unió irányelveként megfogalmazott (Az egészség hozzájárulása az Európai Uniógazdasági teljesítményéhez, 2006): az ország egészségügyi költéseit nem az államháztartás állandó deficitjének okaként, hanem gazdasági fejlődést generáló invesztícióként kell kezelni.

Ez jutott eszembe a régi-új egészségügyi miniszter, Székely Tamás Egészségügyi Bizottsági meghallgatásakor.
Vajon mi lesz a magyar egészségügy sorsa az új kormány regnálása alatt egy sikertelen egészségbiztosítási reform után a világgazdasági válság kellős közepén? Vajon képes lesz-e az egy évre felesküdött kormány szemléletet váltani?

Igazsággá kövesedett közhelyeket tudok vég nélkül sorolni. A magyar lakosság átlagos várható élettartama 5-6 évvel alacsonyabb, mint a nyugat-európai átlag, nem is beszélve az egészségben eltöltött években kimutatható lemaradásról. Most még nem tudhatjuk, hogy a mostani válság hogyan hat az OEP kasszájára: jelentősen megnöveli-e a kiadásokat, mert az emberek majd táppénzre menekülnek a munkahely megszűnése elől, vagy ellenkezőleg, a munkahely elvesztése miatti félelemből lábon, orvosi terápia nélkül hordják ki a kisebb betegségeket?
Vajon milyen betegségeket takarnak el az emberek, és az esetleges szövődmények mikor és mennyivel terhelik majd a következő években az állami tb-kasszát?

Az új kormány és a Patikapénztár 1

Mikor és ki mondja ki, hogy az állami egészségügyben azért hiányzik az igazi prevenció, mert eredményét annak csak a következő ciklus valószínűleg más színű kormánya aratja le?
Mikor és ki látja be, hogy az önkéntes egészségpénztárak egészségmegőrző szerepe elengedhetetlen a magyar egészségügy egészének sikeres működéséhez?

A Patikapénztár, a szektor egyetlen független szereplőjeként bátran kérdez. Teheti ezt azért is, mert saját hatáskörében, bevételei egy részéről lemondva létrehozott egy Prevenciós Alapot. Letette tehát voksát a betegségmegelőzés mellett.

Budapest, 2009. április 15.
Dr. Lukács Marianna
Patikapénztár, Új Pillér

Ajánlott videó

Olvasói sztorik