Belföld

Pszinapszis

Tizenharmadik rendezvényünk főcíme: „Színpadon a Díszlet!”. A főcím a következő témát foglalja magában: Környezet hatása életünkre és életünk hatása a környezetre számos szempontból (környezettudatosság, környezeti változások, ergonómia, szociális környezet).

  	 Fotó: Gaál Donát

Fotó: Gaál Donát

Vajon a valóságban élünk vagy már egy virtuális világ is uralja életünket? Megszabhatjuk, hogy kik vagyunk, vagy szerepeink uralnak minket? Mit tehetünk, hogy eligazodjunk a média sűrűjében, hogyan kezelhetjük az ezer irányból ránk ható befolyásolásokat, manipulációt – akarjuk ezt egyáltalán kezelni? Hogyan tudunk egyensúlyban élni önmagunkkal és környezetünkkel egyszerre? Vegyük észre, hogy kikkel és mivel vesszük körül magunkat, hogy hogyan határozzuk meg azt a világot, amiben élünk.

A feltett kérdésekre lehet, már többször rákérdeztünk, de valójában bele sem gondoltunk ezekbe az (apró?) részletekbe. A környezet fizikai és pszichológiai hatással bír, amit akár megváltoztathatunk. Azzal, hogy környezet tudatosan élünk, máris egy olyan világot teremtünk magunknak, amellyel pozitívan hatunk közérzetünkre. Amennyiben választhatnánk, hol dolgoznánk? Egy tágas irodában bőrgarnitúrával, Dunára néző panorámával, vagy egy moziban, ahol minden nap ugyanazokat a filmeket kell levetíteni… Az iroda kényelmesnek hangzik, ellenben ha szórakozásra vágyunk, a mozi erre kiváló hely. A választott helyszínek alkotják azokat a „színpadokat”, amihez más- és más szerepeket veszünk fel. Ezzel rendezzük „életünk filmjét”, ami nagyon eltérhet, vagy nagyon hasonlíthat másokéhoz. Ami nekünk nem számít, az máshol főszerepet kap. Jobban kedveljük a hasonló történettel rendelkező embereket? Amikor találkozunk egy ismeretlennel, döntünk, hogy interakcióba kerülünk vele, vagy sem. Ezzel azt is meghatározzuk, mennyire gyakorolhat hatást ránk gondolatai megosztásával.

  	 Fotó: Gaál Donát

Fotó: Gaál Donát

Mi is az (objektív) valóság?

A XXI. században teret hódító virtuális élet könnyű megoldásnak lát-szik, hogy megküzdjünk a felmerülő problémákkal. Az internetes kommunikáció révén barátságok, házasságok kötődnek. Bármit megvehetünk, vagy eladhatunk úgy, hogy ki sem mozdultunk lakásunkból. Akár egy külön életet (second life) is élhetünk, ahol bátran kipróbálhatjuk magunkat, mi lett volna ha… El tud-e uralkodni rajtunk a virtuális világ, vagy mi „társas lények” ezt sosem hagynánk?

  	 Fotó: Gaál Donát

Fotó: Gaál Donát

Sok befejezetlen téma, és felvetett kérdés vár megválaszolásra, amelyhez segítséget próbálunk nyújtani rendezvényünkkel.

A Pszinapszis három napján a világunkat alkotó „díszlet” kerül elő-térbe, hogy a „kulisszák mögött” is megismerjük magunkat, és a világot amiben élünk.

Előadóink és műhelytartóink között üdvözölhetjük idén:
• Popper Pétert
• Ranschburg Jenőt
• Bagdy Emőkét
• Tari Annamáriát
• Dúll Andreát
• Vekerdy Tamást

És múlt évhez hasonlóan külföldi szakemberek is megtisztelnek előadásukkal:
James W. Pennebake
Rudi Dallos
  	 Fotó: Gaál Donát

Fotó: Gaál Donát

A szakmai program mellett színes kulturális programmal várjuk látogatóinkat, ahogy minden évben idén is lesznek koncertek, színházi előadások, kiállítások, mozi és ezeken felül sok érdekes prog-ram. Az idei Pszinapszison fellép a Kaukázus zenekar új formációja, a Kaukázus Song System is.

További részletek olvashatóak a www.pszinapszis.hu honlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik