Belföld

Egy hibrid, közelebb hozzánk!

Létezik az autózásnak egy műfaja, ami gazdaságosabb, környezettudatosabb és zöldebb. Ami eddig luxusnak számított. Ami most közelebb került hozzánk.

Egy hibrid, közelebb hozzánk! 1

Talán mindenki feltette már magának azt a kérdést, hogy tehet-e valamit a környezetéért. Tán nincs is olyan ember, akit ne aggasztana a levegő szennyezettsége, aki ne gondolt volna legalább egyszer arra, hogy bizony jó lenne egy olyan városban élni, ahol mindenki kis villanyautókkal közlekedne.

Tény, ami tény, ez egyelőre futurisztikus álomkép marad. Ám létezik egy lehetőség, ami most közelebb került hozzánk, amit érdemes megfontolnia mindenkinek, aki felelősségteljesen gondolkodik, aki az autóvásárlásnál több szempontot is figyelembe vesz. Lehet, hogy nem ez a végső megoldás, de mindenesetre egy nagyon fontos lépés a környezettudatos autózás felé vezető úton.

Egy hibrid, közelebb hozzánk! 2

Amióta a hibrid hajtás megszületett, ez jelenti a környezettudatos közlekedés egyik leginkább életképes alternatíváját. Bár ez nem ma történt, mégsem mondhatjuk, hogy az autózásnak ez a formája széles körben elterjedt volna. Ezek a kocsik ugyanis eddig a nagy többség számára megfizethetetlen árkategóriát képviseltek. És hiába van meg bennünk a változtatás szándéka, ha luxusnak számít változtatni.

Egy hibrid, közelebb hozzánk! 3

A Hondánál felismerték ezt a problémát, és egy olyan hibrid megalkotását tűzték ki célul, ami akár a szélesebb rétegeknek is elérhetővé válhat. Megalkottak tehát egy autót, az új Insightot. Egy autót, ami valódi alternatívát kínál azoknak, akiket zavar a magas légszennyezettség, mégsem akarnak (érthető módon) lemondani az autózásról. Azoknak, akik amellett, hogy vigyázni szeretnének a környezetükre, azt sem tekintik elhanyagolható szempontnak, hogy ez mennyire terheli meg a pénztárcájukat. Azoknak, akik már eddig is szerettek volna felelősségteljesen dönteni, csak éppen nem volt rá módjuk.

De miben is különbözik a hibrid a hagyományos társaitól?
A hibrid autókban az elektromos motor együtt dolgozik a kocsi hajtásán a belső égésű motorral. A villanymotor gyorsítja az autót, gázelvételkor vagy fékezéskor generátorként áramot termel, így töltve az akkukat. Az új Honda Insightban a széndioxid-kibocsátás mindössze 101 g/km, míg egy hagyományos kocsiban ez 40 50%-kal is több lehet.
Az Insightban 88 lóerős benzines és egy 14 lóerős elektromos erőforrás dolgozik, aminek köszönhetően utazás közben a hibrid hajtásnak csak az előnyeit érezzük. Csendes, tiszta, takarékos. Ideális esetben a fogyasztást akár 5 liter alatt is tarthatjuk.

Egy hibrid, közelebb hozzánk! 2

Persze ez nagyban függ a vezetői stílusunktól is. Az Insightba éppen ezért beépítettek egy „Környezettudatos Vezetést Támogató Rendszert”, amivel a műszerfalon is könnyedén nyomon követhetjük vezetésünk hatékonyságát.

Egy hibrid, közelebb hozzánk! 1

Ha optimálisan gyorsítunk és finoman fékezünk, zöldre vált az amúgy kéken világító sebességmérő háttérszíne. Így elérhetjük, hogy az autó a lehető leggazdaságosabb üzemmódban működjék.
Talán, a Hondának köszönhetően immár egyre több ember nap mint nap érezheti azt, hogy tett valamit a környezetéért. Talán az Insighttal most végre igazán új korszak kezdődik.

A mi döntésünk is számít!
Új Honda Insight

Ajánlott videó

Olvasói sztorik