Belföld

A gazdagoktól is áldozatot kérne az MSZP

Az MSZP elnöksége ötleteket, javaslatokat juttat el Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölthöz, amelyek a válságkezelő programban erősíthetik a társadalmi igazságosság elvét.

A kedd esti elnökségi ülésen – amelyet már Lendvai Ildikó új pártelnök vezetett – arról beszéltek a résztvevők, hogy miként lehetne a kiadáscsökkentő lépéseket kiegészíteni „baloldali karakterű” elemekkel.

Az MTI úgy tudja, kifejezetten arról volt szó, hogy a szocialisták nem akarják felpuhítani a Bajnai-csomagot. Az elnökség tagjai további többletbevételt hozó lépéseket szorgalmaznának, amelyek a „legmódosabbakat sújtanák”. A távirati iroda információi szerint az ötletek között felmerült egyebek mellett a luxusautók súlyadójának megemelése, és az is, hogy az állami támogatásban részesülő cégek vezetőinek prémiuma kiemelkedően magas adókulcs alá essen.
A listán szerepel az is, hogy át kell gondolni az állami cégek igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagjai juttatásainak szabályait.

Az elképzelések között van az országgyűlési képviselők költségtérítésének és az állami vezetők juttatásainak újragondolása. A szocialista elnökség javaslatait Lendvai Ildikó pártelnök átadja Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltnek.
A kedd esti elnökségi ülésen arról is beszélgettek a tagok, hogy nem tudni egyelőre, miként viszonyuljanak az új kormány programjához: ha a kormánynak MSZP-s tagjai is lesznek, akkor kevésbé tudnak majd a későbbiekben „leválni” egy megszorító politikát folytató kabinetről.

Bajnai Gordon már többször jelezte a szocialistáknak, hogy a kiadáscsökkentő lépésekhez nem lehet hozzányúlni, de a készülő válságkezelő program megalkotásában nyitott – értesült az MTI.
A miniszterelnök-jelölt szerint a képviselők által aláírt politikai nyilatkozat nem baloldali vagy jobboldali program, amellett készül egy válságkezelő program, amely jóval több, mint az aláírt nyilatkozat. „A készülő program többi eleme sem osztogatás, jóléti intézkedés cukormáz a keserű pirulán, (…) olyan intézkedések, amelyek élénkítik a gazdaságot” – fogalmazott vasárnapi kongresszusi beszédében Bajnai Gordon.

Az MSZP-frakció néhány tagja záradékot csatolva a politikai nyilatkozathoz szintén juttatott el javaslatokat Bajnai Gordonhoz; ezek elsősorban a munkahelyek megőrzéséről és a társadalmi kettészakítottság megakadályozásáról szóltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik