Belföld

Az alelnök is kiszállt a HospInvestből

Amilyen hangosra sikeredett az EBRD távozása a HospInvestből, olyan csendben hagyta el a céget a társaság alelnöke. Deák Gábor egyúttal „magával vitte” a kórházi patikákat üzemeltető Ispotály Kft.-t is.

Talán csak a véletlen műve, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) szinte egyszerre vált meg részesedésétől a HospInvest alelnöke – értesült az FN. Deák Gábor nem üres kézzel távozott, magával vitte a kórházi patikaláncot üzemeltető Ispotály Kft.-t is, amelynek korábban is ő volt a vezetője. Sokak szerint ezzel a HospInvest a „családi ezüstjétől” volt kénytelen megválni, jóllehet a kft. csak tovább növelte a tulajdonos adósságállományát, mivel a leányvállalat jelentős, az egymilliárd forintot is meghaladó tartozást halmozott fel a beszállítóknál (gyógyszer-nagykereskedők és gyógyszergyártók).

A Hungaropharma Zrt.-nél megerősítették információnkat, miszerint az Ispotály Kft.-ben 20 százalékos részesedést szerzett a gyógyszer-nagykereskedő cég. Azt az értesülést azonban nem kommentálták, hogy a Hungaropharma a jelentős, több százmillió forintot kitevő tartozáskiegyenlítése fejében kapott tulajdonrészt.

Maradnak kórházi patikáknak?

Sokan úgy vélik, az alelnök (és a nevével fémjelzett patikaüzemeltető) csak „papíron” vált függetlenné a HospInvesttől. Az Ispotály ugyanis változatlanul az egykori tulajdonos kórházi gyógyszertárait működteti, tehát a két cég között továbbra is szerződéses jogviszony áll fenn.
Az Ispotály Holding Kft. egységes kórházi gyógyszeralaplistát állított össze korábban. A lépéstől jelentős gyártói árengedményekre és az intézményi gyógyszerköltség csökkenésére számítottak. A cég vezetői szerint akár 50 százalékos árengedményt is adhatnak a gyártók az egységes rendelés esetén.

Jelenleg a kórházak finanszírozásának 8-15 százalékát teszik ki a gyógyszerköltségek. A tapasztalatok azonban azt mutatták, nem igazán vált be az egységesítés. A céggel szemben több beszállító is felszámolási eljárást kezdeményezett. Noha a HospInvest következetesen vitatta a tartozások mértékét, azt elismerték, hogy nem mindig sikerül határidőre fizetni a gyógyszerekért.

A patikáknál a döntés

Most az a legfőbb kérdés, hogy vajon a HospInvestből kiszálló Ispotály új patikákat keres, vagy megmarad a csőd szélén egyensúlyozó társaság kórházainál. Érdekes tény, hogy a HospInvest hétfői közleményében szereplő cégismertető változatlan formában említi az Ispotályt, a vállalat tulajdonosváltásáról nem esik szó a dokumentumban.

A közleményből azonban az kiderül, hogy három befektetővel tárgyalnak az EBRD tulajdonrészének utódlásáról. A CIB Bank 1,2 milliárd forintot „hívott le” a HospInvest számlájáról. Ezzel az összeggel Kollányi Gábor elnök közlése szerint a pénzintézet követelései még nem teljesültek, de a csődvédelem miatt a bank nem tud több pénzt inkasszózni kintlévőségeinek kiegyenlítésére.

A kórházvédők szerződést bontatnának

Az Egri Kórházvédők Egyesülete felszólítja a Heves Megyei Közgyűlést, hogy azonnal bontsa fel a HospInvesttel kötött, az egri kórház működtetéséről szóló szerződést – közölte az egyesület elnöke. Egyúttal arra kérik a megyegyűlést, hogy kezdjen tárgyalásokat a város önkormányzatával az intézmény jövőbeni működtetéséről – tette hozzá Hegyaljai Judit. Mint mondta, az egyesület készen áll arra, hogy bekapcsolódjon az eredeti állapot, vagyis az önkormányzati tulajdon helyreállításáról szóló tárgyalásokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik