Belföld

Április 8-án és 9-én Műegyetemi Állásbörze

2 100 állásajánlat és 145 cég várja az érdeklődőket hazánk legnagyobb állásbörzéjén, a Műegyetemi Állásbörzén.

2009. április 8-án és 9-én 28. alkalommal kerül megrendezésre a Műegyetemi Állásbörze hagyományosan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Központi (K) épületében. A rendezvény a műszaki végzettségen túl, évek óta már a gazdasági, pénzügyi, informatikai, logisztikai és természettudományi végzettséget igénylő ajánlatokkal is várja a diákokat és a frissdiplomás álláskeresőket.
Több területen is jó eséllyel pályázhatnak a diplomás munkavállalók.

Április 8-án és 9-én Műegyetemi Állásbörze 1

A kiállító cégek elmondása szerint jelenleg mérnöki, informatikai és egészségügyi területen érzékelhető a diplomás szakemberhiány és ezen a tényen a válság sem változtatott. A legkeresettebb végzettségűek továbbra is a villamosmérnökök, a tavaszi Műegyetemi börzén nekik szól a meghirdetett állások 25%-a. Őket az informatikusok (22%), a gépészmérnökök (17%), és a műszaki menedzserek (10%) követik. Az ilyen diplomával rendelkező diákok tehát joggal remélhetnek a diploma után gyors munkába állást. Munkaerőtöbblet jellemzően a jogi és bölcsész szakmáknál figyelhető meg. A gazdasági végzettséget igénylő pozíciók telítettek ugyan, a válságnak köszönhetően azonban megnőtt az igény a pénzügyi területen dolgozókra, elemzőkre, és könyvelőkre.
A várakozásokkal ellentétben a kezdőbérek egyelőre nem csökkentek.
A cégek által kínált indulókeresetek a műszaki, mérnöki, informatikai diplomások számára átlagosan bruttó 280 000,-Ft, gazdasági végzettség esetén bruttó 230 000,-Ft körül mozog.

A Műegyetemi Állásbörzén a gazdasági élet minden szektorából képviseltetik magukat a cégek, azonban így is érezhető a válság hatása: tény, hogy kevesebb lesz a kiállító idén. A tavaszi/őszi állásbörzék szezonalitását figyelembe véve, általában a tavaszi börzéket kíséri nagyobb figyelem a látogatók és kiállító cégek szemszögéből egyaránt. Idén tavasszal 35%-kal kevesebb cég képviselteti magát a Műegyetemi börzén a 2008. tavaszi Műegyetemi Állásbörzéhez képest. Nem minden esetben jön a papírforma, hiszen a tavaszi Műegyetemi börzén pl. az autóipari cégek is kínálnak szabad pozíciókat, valamint a fejvadász cégek száma sem csökkent a kiállítók körében.

“A gazdasági válság az állásbörze látogatói körétől, a fiatal munkavállalóktól nagyobb tudatosságot és felkészültséget vár el, hiszen jelenleg kevesebb munkalehetőségből választhatnak. Jelentősen megnövekedett a Műegyetemi Állásbörze honlapjának látogatottsága (www.allasborze.bme.hu): 40%-kal több a látogató a honlapon a tavaly tavaszi állásbörze adatokhoz képest. Az adatokból kiderül az is, hogy az érdeklődők hosszabb időt töltenek el az oldalon, több oldalt átböngésznek. A fiatalok tehát érzik, a diploma megléte önmagában nem elegendő az állások megszerzéséhez, fontos, hogy felkészülten érkezzenek a börzére és előzetesen informálódjanak az aktuális lehetőségekről, cégekről. Ez a munkaadók számára pozitív fejleményt jelent, hiszen jól informált, gyakorlatiasabb pályázók közül válogathatnak.- tájékoztatott Kroknay Szabó Mária, a Műegyetemi Állásbörze szóvivője.

A 2 napos Műegyetemi Állásbörzén a 2100 álláslehetőségen túl komplex felkészítő szolgáltatások; próbainterjúk, grafológiai elemzések, IQ és személyiségtesztek, valamint önéletrajz és karrier tanácsadás segíti a látogatók elhelyezkedését. A vállalati prezentációk pedig további lehetőséget teremtenek a cégekkel való kapcsolatfelvételre.
Egyre több hallgató készül tehát tudatosan a munkaerőpiacra való kilépésre. A BME Diákközpont frissdiplomások elhelyezkedési esélyeiről készült felméréséből kiderül, hogy a kutatásban részt vevő diákok közel 60%-a már tanulmányi alatt gyakorlatot szerez. Ezt a törekvést segíti, hogy a börzén résztvevő cégek 70%-a kínál gyakornoki álláslehetőséget alsóbb éves hallgatóknak.

A látogatók száma szempontjából jelentős növekedésre (10-12 ezer látogató) és az érdeklődő korosztály kiszélesedésére számítanak a szervezők.

Bővebb információk:
Kroknay Szabó Mária
Műegyetemi Állásbörze szóvivő, kommunikációs tanácsadó
Tel: 463-3967
Mobil: 06-20/316-7041
E-mail: szabo.maria@sc.bme.hu ,
Honlap: www.allasborze.bme.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik